Bald Eagle & BrainZ Blog informeert ook over microkrediet & BrainZ; Qredits; Eigenbaas.nl; KNHB & andere hockeyzaken; OvZ, lokale politiek & wetenswaardigheden; privé gedachten & andere dingen die de BrainZ van Bald Eagle opvallen, overvallen of bevallen (of juist niet).
29 januari, 2009
Lidl neemt distributiecentrum Moerdijk in gebruik
28 januari, 2009
Actieplan Groei!
WISTJEDATJE?
VUT
- De Vut, de vrijwillige vervroegde uittreding, werd - ondanks een negatief advies van De Commissie-Van Tets - in 1980 ingevoerd, aanvankelijk als experiment, maar al snel als algemene maatregel (waarna jonkheer Van Tets zelf toch ook maar op zijn zestigste met de Vut ging).
- Doel was het bestrijden van de hoge jeugdwerkloosheid: ‘Jong voor Oud' heette het eerste plan.
- Dit jaar en volgend jaar worden de laatste vutters 65 jaar en gaan met pensioen.
- Tot midden jaren negentig was de Vut een omslagstelsel: de werkenden betaalden voor de ouderen. Daarna spaarden werknemers voor zichzelf.
27 januari, 2009
Minder nieuwe ondernemingen in W-Brabant
23 januari, 2009
Vergrijzing arbeidsaanbod beïnvloedt concurrentiepositie
22 januari, 2009
Vanaf week 10 is Microkredietloket West Brabant operationeel
16 januari, 2009
14 januari, 2009
Een huis van suiker, hofconnecties en jonkheren
13 januari, 2009
Persbericht
Ruim een derde van de bedrijven die in 2009 geld nodig hebben voor verdere groei, verwacht de financiering hiervoor niet rond te krijgen. Bijna één op de vijf bedrijven uit het mkb (tot 250 werknemers) zegt in de eerste zes maanden aanvullend krediet nodig te hebben. Dit blijkt uit de eerste financieringsmonitor, een onderzoek door het EIM in opdracht van het ministerie van economische zaken en MKB-Nederland.
Onderzocht is de financieringsbehoefte van mkb-bedrijven die minimaal vijf jaar bestaan. Onderzoeksinstituut EIM noemt het opvallend dat vooral grotere mkb-bedrijven (100-250 werknemers) dit jaar extra geld denken nodig te hebben om goed te kunnen blijven draaien. Van deze groep is 25 procent pessimistisch over de slagingskans.
Behoefte aan aanvullende financiële middelen leeft vooral bij horecabedrijven, in de transportsector en in de detailhandel. Kleine bedrijven denken voldoende te hebben aan maximaal 50.000 euro, bij de grotere ondernemers gaat het om bedragen tussen 250.000 en 750.000 euro. In 2008 waren het met name transportbedrijven, aannemers en ict-ondernemers die geld nodig hadden.
Van de bedrijven die in 2008 geen financiering rond kregen of een lager bedrag konden lenen dan zij eigenlijk wilden (samen 21 procent), zegt de helft nu al de gevolgen daarvan te voelen: omzetdaling tot dreigend faillissement. Dit betekent dat bij één op de tien mkb-ondernemers het water tot aan de lippen staat. Hier betreft het vooral kleinere bedrijven. Grotere ondernemingen uit het mkb ontvingen in 2008 nog wel krediet, maar in veel gevallen voor een lager bedrag dan waarop werd ingezet.
Binnen de groep ondernemers die recent een bedrijfskrediet in de wacht sleepten, ondervond een kwart dat de voorwaarden zijn aangescherpt. Ruim 90 procent van alle kredieten loopt via banken. Familie of vrienden verschaften in 9 procent van de gevallen het benodigde geld. Het EIM-onderzoek is gebaseerd op de respons van 733 mkb-bedrijven die tenminste vijf jaar bestaan. Later dit jaar volgt soortgelijk onderzoek onder starters en snelle groeiers.
06 januari, 2009
Nieuwjaarstoespraak Denie
Bij zijn installatie had de Commissaris van de Koningin hem nog gewaarschuwd voor de taaie gemeente Moerdijk. "Ze bedoelde niet alleen de verscheidenheid in plaatsen met allemaal verschillende interesses, het ging ook om de moeizame verhoudingen in de politieke sfeer."
Het 'aftasten' heeft Denie zo'n beetje achter de rug. Hij ervaart de wethouders én de raadsleden als hard werkende, gedreven mensen, die het beste voor hebben met de inwoners van de gemeente. Tegelijkertijd moet iedereen geduld hebben, 'want alles vergt tijd'.
De spanningen van de krappe meerderheid van coalitie versus oppositie, ervaart hij als raadsvoorzitter beslist. "Ik zie het als een uitdaging om als bruggenbouwer te fungeren."
Zoals zoveel collega's, stond ook Denie stil bij de recessie, die ook Moerdijk zal treffen. "Samen gaan we dat monster te lijf. Binnen nu en een half jaar komen volop plannen tot ontwikkeling."