30 maart, 2009

De puntjes op de I

Vandaag weer met Evelyn gesproken. Voelde zeer vertrouwd. Ze werkt weer een paar uurtjes per dag en vanochtend zaten we heerlijk bij te praten in de zon. Het leven is goed in mijn Brabantse land! Verder zit ik best goed op de kamer van Johan en wacht ik af wanneer de kamer voor Georgie klaar is. Dat wordt ook mijn flexplek. We hebben allebei besloten om zelf online te gaan, dus niet via het zwaar beveiligde netwerk van de KvK. Lang leve "Transploft en Carneflap".
SystemNet heeft een printertje besteld met een USB hubje. Kunnen Georgie en ik allebei printen, scannen, kopieren. Ben ik helemaal tevreden? Als ik mijn gouden 80/20 regel volg, ja, maar in die 20% zitten nog wel een paar heel cruciale zaken zoals een projectleider, een secretaresse, communicatie en rapportage.
Vergeet ik iets? Met coaching loopt het ook nog niet helemaal soepel. We hebben best veel aanmeldingen, maar matching is nog niet vlekkeloos. Aan Senternovem gevraagd voor extra support en input. Enfin, ik heb het gevoel dat we alles redelijk in de hand hebben en die puntjes op de spreekwoordelijke I, die komen wel.

27 maart, 2009

Vierkantje

Verschillende eigenaren van leegstaande panden in de Bergse binnenstad zouden bereid zijn één tot twee jaar lang startende ondernemers een kwart korting te geven op de huur.

Dat zegt wethouder Ton Linssen (economische zaken). Hij gaat 2 april met dertig gebouwenbezitters om tafel om ze zover te krijgen. De huurkorting is beduidend minder dan die waarmee Linssen eerder schermde: in november kondigde hij een plan aan met dezelfde onderdelen, maar toen nog met 'een huur van dertig procent van de normale prijs'.

Linssen benadrukt dat de gemeente de korting niet zelf gaat financieren. "Dat is aan de eigenaren. Maar die hebben ook niks aan leegstand." En de recessie heeft die leegstand de laatste maanden alleen maar doen toenemen, weet ook Linssen.

"Dus ondernemers die zin hebben om te beginnen in het centrum of de aanloopstraten, zijn dan van harte welkom." De beginnend winkeliers moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen. Hebben ze het ene na het andere faillissement achter de rug, dan maken ze geen kans. Iets toevoegen aan het aanbod is ook een vereiste.

"Niet de zoveelste schoenen- of kledingzaak, liever curiosa-, antiek- of ambachtszaakjes. Maar ook een winkel die veertig soorten koffiebonen verkoopt of een condomerie, zijn van harte welkom." Starters die meedoen worden door medewerkers van de Kamer van Koophandel gecoacht. En ze kunnen mogelijk een tijdelijke winkelinrichting huren.

24 maart, 2009

4 x 13, tijd voor reflectie of een feestje


Zo, de eerste 13 weken zitten er bijna op. Na een wat voorzichtige start, Qredits kon pas in week 4 online, bij de gemeenten konden we pas in week 10 beginnen met de loketten, de bedrijfsadviseurs van de KvK moesten ook nog opgeleid worden, kortom voor mijn gevoel zijn we pas een week of 3 oficieel bezig en een week of 6 al met voorzichtig mensen te interviewen.
Als we zo doorgaan komen we dit jaar uit op precies 208 klanten. Ik heb echter de indruk dat de campagne nog niet echt goed is losgebarsten. Vorige week is een nieuwe communicatie medewerkster in dienst genomen, dus daar mag je wat van verwachten. Per 1 april komt er hopelijk ook een vaste projectleider en een secretaresse het team versterken.
Met 4 FTE binnen de KvK als intake punt, 2 man in de buitendienst, 3 financieel specialisten, een projectleider en een secretaresse zijn er inmiddels al 11 m/v redelijk continu met Microkredietloket West Brabant bezig en als ik boekhouding, communicatie, en beleid ook meereken is de hele club inmiddels uitgegroeid tot zo'n 15 Man. Weliswaar niet iedereen voltijds, maar toch. Ik ben best een beetje trots. Halen we de 208 0f zelfs 377? Zal krap worden, maar mogelijk is het wel!

18 maart, 2009

Microkredietloket

Metaalbewerker Gerrit van Etten uit Oosterhout kwam door een depressie thuis te zitten. "Ik kon mijn ei, mijn creativiteit niet kwijt in serieproduktie.

Ik liep vast." 

Nu, bijna vijftig jaar, staat hij voor een nieuwe fase in zijn leven. Hij start zijn eigen onderneming Ger-Deco, een ontwerpbureau voor meubels en verlichting. "Dat idee heb ik al drie jaar. Maar financieel had ik de boel nog niet op een rijtje, ik zocht ondersteuning voor negenduizend euro."

Van banken naar Kamer van Koophandel en weer terug. Het beslissende duwtje kreeg Van Etten niet. Tot zich begin dit jaar het nieuwe Microkredietloket aandiende, een samenwerking van KvK, REWIN, Stichting Brainz en de vijf grote West-Brabantse gemeenten, waaronder Moerdijk. Landelijk heeft het ministerie van Economische Zaken samen met vier grote banken vijftien miljoen euro beschikbaar om startende of doorstartende ondernemers met een vraag naar een microkrediet van maximaal 35.000 euro te begeleiden en te ondersteunen. Na beoordeling regelt het landelijk fonds Qredits de financiering. 

Van Etten kwam in contact met projectleider Henk Ras van Brainz die tweewekelijks in het gemeentehuis loket houdt. Ras: "Het was appeltje eitje. Het businessplan zag er al goed uit. We zijn met vijftienduizend euro alleen wat hoger gaan zitten dan deze ondernemer van plan was. Dat geeft meer armslag." Binnen drie dagen was Gerrit van Etten beginnend ondernemer. Zijn werkplaats en showroom gaan op 24 maart open. Peter Princen van Rewin zegt dat de kracht van het microkrediet in snel handelen zit. "Bij kredietverstrekking wordt nog te vaak het verleden van een ondernemer gescreend, wij kijken vooruit."

Dat doet ook wethouder Ada Grootenboer, die het idee direct omarmde. "Wij hopen het nu bescheiden aantal startende ondernemers in Moerdijk hiermee een impuls te geven."

17 maart, 2009

De publiciteitsmachine is los!

Microkredietloket West Brabant is nu voor de tweede week bezig met loket houden. En nu begin je te merken dat het wat drukker wordt. BNdeStem, Omroep Brabant, TV10, de Kamerkrant, LinkedIn, deze blog niet te vergeten, Hallo! van de KvK, JOS, Starterspas, Innovent, iedereen draagt zijn of haar steentje bij. Grote hulp is het lokate contact met Qredits en de support van alle gemeenten. Halen we ons target? We komen een heel eind. Economische crisis ten spijt, als je de keuze hebt tussen  een WW uitkering of voor je zelf beginnen, wist ik het wel.

12 maart, 2009

Een reactie van de KNHB met instructies aan de Bondsscheidsrechters:

Afgelopen weekend heeft zich een vervelend incident voorgedaan. Door middel van deze email wil ik graag voorkomen dat het nog een keer gebeurt. 

Lees daarom het benedenstaande goed door en trek er je lering uit. 

De voorschrijdende belangstelling in de hockeysport leidt ertoe dat de media meer aandacht krijgt voor de sport. Nu is het in de hoofdklasse al langer gebruikelijk dat fotografen zich binnen de hekken rondom het veld mogen begeven, mits zij rekening houden met een aantal punten:
  1. ze moeten zich zo opstellen dat zij niet in de weg staan/zitten van spelers en scheidsrechters
  2. ze zich niet zodanig opstellen dat dit gevaar kan opleveren voor spelers en scheidsrechters
  3. ze zich niet met het verloop van de wedstrijd bemoeien
Mocht het zo zijn dat een scheidsrechter vind dat de fotograaf zich zodanig positioneert dat het hinderlijk is voor de spelers en scheidsrechters, dan kan de scheidsrechter de fotograaf verzoeken ergens anders binnen de omheining van het veld zich op te stellen. 
Doordat de hockeysport meer en meer exposure krijgt in de media, worden geleidelijk ook de wedstrijden in de Overgangsklasse en zelf in de eerste klasse aantrekkelijk om over te schrijven en foto's van te maken. Jullie zullen dus allemaal in de nabije toekomst te maken kunnen krijgen met media (in woord en beeld). 

De fotografen die zich op de hockeyvelden begeven zijn in het algemeen professioneel, ze moeten hun brood verdienen met het maken van foto's. Je kunt dit heel gemakkelijk herkennen aan de apparatuur die zij bij zich hebben. Het is niet zomaar een digitale camera, maar eentje met zeer grote professionele lensen. Mocht je twijfels hebben aan de professionaliteit van de fotograaf, dan kun je hem altijd vragen om zijn NSP-kaart. Die zal hij bijna altijd wel bij zich hebben. Dit is echter een van de laatste stappen die je moet nemen.
Over de veiligheid van de fotografen hoeven wij ons niet druk te maken. Zij zullen zich zo opstellen dat hun apparatuur de minste risico's loopt geraakt te worden door een harde hockeybal en niet in de laatste plaats willen ze zelf ook niet geraakt worden. Bij voorkeur zitten ze dan ook in de hoek van het veld waar ze niet heel snel geraakt zullen worden.
Met andere woorden, laat de fotografen hun werk binnen de omheining doen! Als we dit niet toestaan dan heeft die fotograaf geen inkomen en zal dit uiteindelijk de hockeysport schaden. 
Neem dit ter harte en dan kunnen we voorkomen dat een escalatie zoals afgelopen zondag, zich niet nog eens voordoet.

08 maart, 2009

Gemeenten actief met steun aan ondernemers in nood

Ondernemers krijgen momenteel te maken met 'economisch zwaar weer'. Voor een analyse - klik hier en scroll een weinig in dit artikel naar beneden. 

Effecten bestrijden 
De Vereniging Nederlandse Gemeente -de branchevereniging waarin de ongeveer 460 Nederlandse Gemeenten hun krachten hebben gebundeld- en de sociale partners hebben op 26 februari overleg gevoerd over de vraag op welke wijze gemeenten een bijdrage kunnen leveren om de gevolgen van de economische crisis te dempen. 

Steun 
Eén van de manieren waarop gemeenten een bijdrage kunnen leveren is om gerichte steun te verlenen aan ondernemers die door de economische crisis in de problemen zijn gekomen of nog dreigen te komen. Vooral ondernemers die in de startfase zitten zijn extra kwetsbaar bij economische teruggang. 

Hieronder volgt het schrijven van de Vereniging Nederlandse Gemeente aan de Gemeente Zandvoort. 

De branchevereniging geeft informatie over: 

- de mogelijkheden van het Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ) 
- mogelijkheden voor microfinanciering 

- het opvangen van sterke inkomensachteruitgang bij ondernemers en hun eventuele werknemers. 

Geacht college en gemeenteraad, 

... (inkorting, noot redactie) 

Met deze ledenbrief bieden wij u een aantal handvatten om deze steun vorm te geven (aan ondernemers, noot red.). De mogelijkheden van de Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen. Voor de financiële ondersteuning van ondernemers heeft de gemeente de beschikking over het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ). Veel ondernemers zijn echter onbekend met de mogelijkheden die het BBZ biedt. Vanuit het BBZ kan de gemeente bijstand verstrekken voor:


- mensen met een uitkering die een eigen bedrijf willen beginnen; de ondersteuning bestaat uit maximaal 36 maanden aanvullende inkomensondersteuning en/of het verstrekken van bedrijfskapitaal als lening; 
- voor zelfstandigen met tijdelijk financiële problemen; een tijdelijke uitkering die het inkomen aanvult tot bijstandsniveau en/of het verstrekken van bedrijfskapitaal als lening, onder de voorwaarde dat het bedrijf levensvatbaar is; 
- oudere zelfstandigen (55+) met een niet-levensvatbaar bedrijf: inkomensaanvulling tot bijstandsniveau; 
- zelfstandigen die hun niet levensvatbaar bedrijf willen beëindigen: maximaal 12 maanden aanvullende uitkering. 

Microfinanciering 
Sinds 1 januari 2009 kunnen startende en doorstartende ondernemers met een goed ondernemersplan in het hele land gebruik maken van microkredieten tot maximaal 35.000 euro, aangeboden door de overheid in samenwerking met vier grootbanken . Vooralsnog gaat het om projecten die duren tot 1 januari 2011. Er zijn twee regelingen, die samen zorgen voor een landelijke dekking. Bij de ene regeling komen ondernemers in aanmerking voor een lening van Qredits, de stichting Microkrediet Nederland (zie www.qredits.nl), bij de andere regeling is sprake van een borgstelling door de overheid. De borgstellingsregeling is beperkt tot de volgende gebieden: Flevoland, Rotterdam, Twente, Leeuwarden en omstreken en Tilburg. 

In die gebieden zijn er MF-ondernemerspunten die hun activiteiten nu uitbreiden naar nietuitkeringsgerechtigden. Qredits werkt - buiten deze gebieden - landelijk. Als een ondernemer die in het gebied van de borgstellingsregio's gevestigd is of woont, zich meldt bij Qredits dan wordt hij of zij doorverwezen. De wijze waarop microfinanciering in Nederland wordt aangeboden, is nog volop in ontwikkeling. De gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van ondernemers door bijvoorbeeld een "microfinancierings-ondernemerspunt" op te zetten en coaching te regelen in samenwerking met lokale organisaties. De MF- ondernemerspunten kunnen op verschillende manieren vorm krijgen. Veel is afhankelijk van de samenstelling van het gebied, de beschikbare financiering en de aanwezigheid van lokale partijen die een rol willen spelen in het MFondernemerspunt. Voor uitgebreide informatie en voorbeelden zie www.microfinanciering.com/mfondernemerspunten/toolkit_mf_ondernemerspunt" . 

Kansen voor (nieuw) beleid 
Naast bedreigingen biedt de crisis ook kansen voor nieuw sociaal-economisch beleid. Het kan lonend zijn juist nu in te zetten op het bevorderen van ondernemersschap en het scheppen van een goed ondernemersklimaat. Laagdrempelige dienstverlening (contactpersonen, openingstijden) kunnen daartoe bijdragen. Daarnaast kan het actief samenwerken met het bedrijfsleven een goede basis bieden voor toekomstig beleid op diverse terreinen. Te denken valt hierbij aan het werken met contract-compliance ten behoeve van het re-integratiebeleid en het stimuleren van de buurt- en wijkeconomie in het kader van de wijkaanpak. 

En als het dan toch misgaat Ook bij een onverhoopt faillissement kunnen gemeenten een actieve rol spelen. Zoals gezegd kunnen vanuit de BBZ ondernemers die hun bedrijf willen beëindigen ondersteund worden. Maar er zijn meer mogelijkheden, die vooral betrekking hebben op de gevolgen van het faillissement voor het inkomen - van de ondernemer zelf en zijn eventuele werknemers. 

Gemeenten beschikken over een ruim aanbod van voorzieningen om mensen met een minimuminkomen financieel te ondersteunen. Bij de gevolgen van een faillissement en werkloosheid is het van belang dat betrokkenen zo snel mogelijk over deze extra middelen kunnen beschikken. Hiermee wordt het ontstaan van problematische schulden voorkomen. Hierbij kan de gemeente actief samenwerken met het Werkbedrijf waar het gaat om werknemers die een WW-uitkering aanvragen. 

Hoe kunnen ondernemers het best worden bereikt? 
Het blijkt dat veel ondernemers niet of onvoldoende op de hoogte zijn van de ondersteuning die de gemeente kan bieden, op alle bovengenoemde onderwerpen. Daarnaast is gebleken dat veel, vooral kleinere, ondernemers te laat met hun hulpvraag komen. Vanuit de gemeente zijn er mogelijkheden om hier een mouw aan te passen. Hoewel veel ondernemers de weg naar de gemeente, zeker waar het gaat om sociale zaken, moeilijk weten te vinden, zijn zij wel bekend met de typische ondernemersnetwerken: Kamer van Koophandel, banken, ondernemersverenigingen. 

De effectiviteit kan verder verhoogd worden door actief naar de ondernemers toe te gaan, of aan te sluiten bij activiteiten van bovengenoemde netwerken. Dit is zeker van belang daar waar de gemeente de uitvoering van de BBZ heeft uitbesteed aan een grotere (buur)gemeente. Veel oud-ondernemers zijn bereid hun kennis en ervaring in te zetten ten behoeve van startende ondernemers of ondernemers die in de problemen zijn gekomen. Zij bieden een klankbord, kunnen praktische adviezen geven en gericht doorverwijzen. Een voorbeeld hiervan is de Stichting Ondernemersklankbord. Deze stichting is opgericht door het ministerie van EZ, VNO-NCW, MKBNederland en de Kamers van Koophandel. Zij beschikt over een netwerk van 22 regionale teams van consulenten die onafhankelijke begeleiding en advies kunnen bieden. Zie ook www.ondernemersklankbord.nl 

06 maart, 2009

Microkredietloket West Brabant

woensdag, 04 mar 2009 15:46 | Door: deOndernemer

Financieringsproblemen. Veel startende ondernemers hebben er mee te maken. Vooral als het gaat om kleinere financieringen, want deze zijn minder interessant voor banken. Een investeringsplan kan uitkomst bieden, maar dat is voor veel ondernemers geen gesne den koek. 

Een loket waar (door)startende ondernemers kunnen aan kloppen als ze behoefte hebben aan financiering kan uitkomst bieden. Sinds begin 2009 is dit loket er: Microkredietloket West-Brabant.

Via dit loket kunnen ondernemers tot maximaal 35.000 euro lenen tegen marktconforme rente.

Henk Ras, namens Stichting Brainz een van de projectleiders van het loket: 'Wij bieden de juiste begeleiding bij de benodigde onderbouwing van de financieringsaanvraag. Deze aan vraag sturen we ter toetsing door naar een landelijk fonds. Omdat voor dit fonds anders naar de plannen kijkt, komen aanvragen eerder in aanmerking voor financiering. Ook kleinere financieringen!'.

Peter Princen, namens NV REWIN West-Brabant betrokken bij het Mi­crokredietloket, valt hem bij: 'Een starter of doorstarter die een financie ringsvraag heeft, kan nu aankloppen bij diverse organisaties. Kamer van Koophandel, REWIN, BOM, Syn tens en banken hebben hierbij ieder hun eigen rol.'

'Wat ontbrak, is één pa raplu waaronder deze loketten kun nen worden ondergebracht. Samen met Henk ben ik op pad gegaan langs gemeenten en banken om het idee van een regionaal loket voor te leg gen. De reacties op dit plan waren zeer positief.'

Kleinere financieringsvragen 
Henk Ras vervolgt: 'Tegelijk met ons initiatief werd vanuit het Ministe rie van Economische Zaken geconsta teerd dat té veel ondernemers met een kleinere financieringsvraag achter het net vissen. Hierop werd besloten om in het land diverse pilots op te zet ten om ondernemers met een vraag naar een zogenaamd microkrediet te begeleiden en ondersteunen.'

'We heb ben beide initiatieven gecombineerd en daar is het Microkredietloket West-Brabant uit voortgekomen, me de dankzij financiële steun van Kamer van Koophandel, REAP en het Minis terie van EZ.' 

Korte lijnen, korte afstand 
Jacqueline Begheijn is namens de Ka mer van Koophandel betrokken bij het Microkredietloket: 'Een eerste stap binnen het Microkredietloket is het bekend maken van het loket bij de ondernemers. Als Kamer van Koophandel zien wij natuurlijk ont zettend veel ondernemers langs ko men. Het hoofdloket voor West-Bra bant is dan ook gevestigd in het ge bouw van de Kamer van Koophan del.'

'De lijnen zijn heel kort en onder nemers kunnen hiervan profiteren. Naast het hoofdloket wordt bij de 5 grote gemeenten in West-Brabant één keer per twee weken een halve dag een loket bemand door Henk Ras. De afstand voor ondernemers wordt dus zo kort mogelijk gehou den!' 

Werken aan je businessplan
Hoe werkt het Microkredietloket? Henk Ras: 'Tijdens een afspraak op één van de locaties bespreekt de on dernemer zijn plannen en wordt geke ken welke stappen al doorlopen zijn. Hieruit blijkt op welke terreinen de ondernemer nog ondersteuning no dig heeft.'

Het schrijven van een busi nessplan is de eerste belangrijke stap. Als blijkt dat de ondernemer hier zelf niet uit komt, kan de ondernemer ge durende 4 avonden een cursus volgen bij NHTV, specifiek gericht op het verbeteren van zijn of haar plan. Prak tische hulp wordt aangeboden door Zinc, een onderdeel van het ROC West-Brabant.'

'In deze fase wordt ook een passende coach gezocht die de starter verder gaat begeleiden. De ondernemer doet het werk natuurlijk, maar de coach kan hierbij een zeer welkome steun in de rug zijn.' 

Aanvraag vergemakkelijken 
Ras vervolgt: 'Uiteindelijk ligt er een gedegen ondernemingsplan met bijbe­horende financieringsvraag op tafel. Deze wordt een laatste keer kritisch bekeken door een van de financiële experts die verbonden zijn aan het Mi crokredietloket. Via het loket gaat de kredietaanvraag naar Qredits, het lan delijke fonds dat speciaal is opgericht voor kleinere financieringen met be perkte zekerheid.'

'Ondernemers kun nen maximaal 35 duizend euro aanvra gen; de looptijd is maximaal 10 jaar. Voor grotere bedragen is een combi natie met een aanvraag bij een bank mogelijk. Het ondernemingsplan en de verkregen lening van Qredits kun nen deze aanvraag een heel stuk verge makkelijken!' 

Doelgroep 
Peter Princen: 'We richten ons met name op starters maar doorstarters die willen investeren om een teruglopen de omzet een halt toe te roepen, beho ren tot de doelgroep. Belangrijk is dat de ondernemer aanklopt omdat hij een kans wil benutten en niet omdat hij of zij in financieel zwaar weer te recht is gekomen. Voor ondernemers die willen investeren in hun toekomst is Microkredietloket West-Brabant hét loket waar je wezen moet!'

Ook (door)starter met een financieringsbe hoefte? 

Neem dan contact op met het Microkredietloket West-Brabant! 
Telefoon: 076 - 5646 990 E-mail: info@microkredietloket.nl Internet: www.microkredietloket.nl
woensdag, 04 mar 2009 15:46 | Door: deOndernemer

Financieringsproblemen. Veel startende ondernemers hebben er mee te maken. Vooral als het gaat om kleinere financieringen, want deze zijn minder interessant voor banken. Een investeringsplan kan uitkomst bieden, maar dat is voor veel ondernemers geen gesne den koek. 

Een loket waar (door)startende ondernemers kunnen aan kloppen als ze behoefte hebben aan financiering kan uitkomst bieden. Sinds begin 2009 is dit loket er: Microkredietloket West-Brabant.

Via dit loket kunnen ondernemers tot maximaal 35.000 euro lenen tegen marktconforme rente.

Henk Ras, namens Stichting Brainz een van de projectleiders van het loket: 'Wij bieden de juiste begeleiding bij de benodigde onderbouwing van de financieringsaanvraag. Deze aan vraag sturen we ter toetsing door naar een landelijk fonds. Omdat voor dit fonds anders naar de plannen kijkt, komen aanvragen eerder in aanmerking voor financiering. Ook kleinere financieringen!'.

Peter Princen, namens NV REWIN West-Brabant betrokken bij het Mi­crokredietloket, valt hem bij: 'Een starter of doorstarter die een financie ringsvraag heeft, kan nu aankloppen bij diverse organisaties. Kamer van Koophandel, REWIN, BOM, Syn tens en banken hebben hierbij ieder hun eigen rol.'

'Wat ontbrak, is één pa raplu waaronder deze loketten kun nen worden ondergebracht. Samen met Henk ben ik op pad gegaan langs gemeenten en banken om het idee van een regionaal loket voor te leg gen. De reacties op dit plan waren zeer positief.'

Kleinere financieringsvragen 
Henk Ras vervolgt: 'Tegelijk met ons initiatief werd vanuit het Ministe rie van Economische Zaken geconsta teerd dat té veel ondernemers met een kleinere financieringsvraag achter het net vissen. Hierop werd besloten om in het land diverse pilots op te zet ten om ondernemers met een vraag naar een zogenaamd microkrediet te begeleiden en ondersteunen.'

'We heb ben beide initiatieven gecombineerd en daar is het Microkredietloket West-Brabant uit voortgekomen, me de dankzij financiële steun van Kamer van Koophandel, REAP en het Minis terie van EZ.' 

Korte lijnen, korte afstand 
Jacqueline Begheijn is namens de Ka mer van Koophandel betrokken bij het Microkredietloket: 'Een eerste stap binnen het Microkredietloket is het bekend maken van het loket bij de ondernemers. Als Kamer van Koophandel zien wij natuurlijk ont zettend veel ondernemers langs ko men. Het hoofdloket voor West-Bra bant is dan ook gevestigd in het ge bouw van de Kamer van Koophan del.'

'De lijnen zijn heel kort en onder nemers kunnen hiervan profiteren. Naast het hoofdloket wordt bij de 5 grote gemeenten in West-Brabant één keer per twee weken een halve dag een loket bemand door Henk Ras. De afstand voor ondernemers wordt dus zo kort mogelijk gehou den!' 

Werken aan je businessplan

Hoe werkt het Microkredietloket? Henk Ras: 'Tijdens een afspraak op één van de locaties bespreekt de on dernemer zijn plannen en wordt geke ken welke stappen al doorlopen zijn. Hieruit blijkt op welke terreinen de ondernemer nog ondersteuning no dig heeft.'

Het schrijven van een busi nessplan is de eerste belangrijke stap. Als blijkt dat de ondernemer hier zelf niet uit komt, kan de ondernemer ge durende 4 avonden een cursus volgen bij NHTV, specifiek gericht op het verbeteren van zijn of haar plan. Prak tische hulp wordt aangeboden door Zinc, een onderdeel van het ROC West-Brabant.'

'In deze fase wordt ook een passende coach gezocht die de starter verder gaat begeleiden. De ondernemer doet het werk natuurlijk, maar de coach kan hierbij een zeer welkome steun in de rug zijn.' 

Aanvraag vergemakkelijken 
Ras vervolgt: 'Uiteindelijk ligt er een gedegen ondernemingsplan met bijbe­horende financieringsvraag op tafel. Deze wordt een laatste keer kritisch bekeken door een van de financiële experts die verbonden zijn aan het Mi crokredietloket. Via het loket gaat de kredietaanvraag naar Qredits, het lan delijke fonds dat speciaal is opgericht voor kleinere financieringen met be perkte zekerheid.'

'Ondernemers kun nen maximaal 35 duizend euro aanvra gen; de looptijd is maximaal 10 jaar. Voor grotere bedragen is een combi natie met een aanvraag bij een bank mogelijk. Het ondernemingsplan en de verkregen lening van Qredits kun nen deze aanvraag een heel stuk verge makkelijken!' 

Doelgroep 
Peter Princen: 'We richten ons met name op starters maar doorstarters die willen investeren om een teruglopen de omzet een halt toe te roepen, beho ren tot de doelgroep. Belangrijk is dat de ondernemer aanklopt omdat hij een kans wil benutten en niet omdat hij of zij in financieel zwaar weer te recht is gekomen. Voor ondernemers die willen investeren in hun toekomst is Microkredietloket West-Brabant hét loket waar je wezen moet!'

Ook (door)starter met een financieringsbe hoefte? Neem dan contact op met het Microkredietloket West-Brabant! Telefoon: 076 - 5646 990 E-mail:info@microkredietloket.nl Internet: www.microkredietloket.nl

Microkredietloket West Brabant

woensdag, 04 maart 2009 15:46 | Door: deOndernemer

Financieringsproblemen. Veel startende ondernemers hebben er mee te maken. Vooral als het gaat om kleinere financieringen, want deze zijn minder interessant voor banken. Een investeringsplan kan uitkomst bieden, maar dat is voor veel ondernemers geen gesne den koek. 

Een loket waar (door)startende ondernemers kunnen aan kloppen als ze behoefte hebben aan financiering kan uitkomst bieden. Sinds begin 2009 is dit loket er: Microkredietloket West-Brabant.

Via dit loket kunnen ondernemers tot maximaal 35.000 euro lenen tegen marktconforme rente.

Henk Ras, namens Stichting Brainz een van de projectleiders van het loket: 'Wij bieden de juiste begeleiding bij de benodigde onderbouwing van de financieringsaanvraag. Deze aan vraag sturen we ter toetsing door naar een landelijk fonds. Omdat voor dit fonds anders naar de plannen kijkt, komen aanvragen eerder in aanmerking voor financiering. Ook kleinere financieringen!'.

Peter Princen, namens NV REWIN West-Brabant betrokken bij het Mi­crokredietloket, valt hem bij: 'Een starter of doorstarter die een financie ringsvraag heeft, kan nu aankloppen bij diverse organisaties. Kamer van Koophandel, REWIN, BOM, Syn tens en banken hebben hierbij ieder hun eigen rol.'

'Wat ontbrak, is één pa raplu waaronder deze loketten kun nen worden ondergebracht. Samen met Henk ben ik op pad gegaan langs gemeenten en banken om het idee van een regionaal loket voor te leg gen. De reacties op dit plan waren zeer positief.'

Kleinere financieringsvragen 
Henk Ras vervolgt: 'Tegelijk met ons initiatief werd vanuit het Ministe rie van Economische Zaken geconsta teerd dat té veel ondernemers met een kleinere financieringsvraag achter het net vissen. Hierop werd besloten om in het land diverse pilots op te zet ten om ondernemers met een vraag naar een zogenaamd microkrediet te begeleiden en ondersteunen.'

'We heb ben beide initiatieven gecombineerd en daar is het Microkredietloket West-Brabant uit voortgekomen, me de dankzij financiële steun van Kamer van Koophandel, REAP en het Minis terie van EZ.' 

Korte lijnen, korte afstand 
Jacqueline Begheijn is namens de Ka mer van Koophandel betrokken bij het Microkredietloket: 'Een eerste stap binnen het Microkredietloket is het bekend maken van het loket bij de ondernemers. Als Kamer van Koophandel zien wij natuurlijk ont zettend veel ondernemers langs ko men. Het hoofdloket voor West-Bra bant is dan ook gevestigd in het ge bouw van de Kamer van Koophan del.'

'De lijnen zijn heel kort en onder nemers kunnen hiervan profiteren. Naast het hoofdloket wordt bij de 5 grote gemeenten in West-Brabant één keer per twee weken een halve dag een loket bemand door Henk Ras. De afstand voor ondernemers wordt dus zo kort mogelijk gehou den!' 

Werken aan je businessplan

Hoe werkt het Microkredietloket? Henk Ras: 'Tijdens een afspraak op één van de locaties bespreekt de on dernemer zijn plannen en wordt geke ken welke stappen al doorlopen zijn. Hieruit blijkt op welke terreinen de ondernemer nog ondersteuning no dig heeft.'

Het schrijven van een busi nessplan is de eerste belangrijke stap. Als blijkt dat de ondernemer hier zelf niet uit komt, kan de ondernemer ge durende 4 avonden een cursus volgen bij NHTV, specifiek gericht op het verbeteren van zijn of haar plan. Prak tische hulp wordt aangeboden door Zinc, een onderdeel van het ROC West-Brabant.'

'In deze fase wordt ook een passende coach gezocht die de starter verder gaat begeleiden. De ondernemer doet het werk natuurlijk, maar de coach kan hierbij een zeer welkome steun in de rug zijn.' 

Aanvraag vergemakkelijken 
Ras vervolgt: 'Uiteindelijk ligt er een gedegen ondernemingsplan met bijbe­horende financieringsvraag op tafel. Deze wordt een laatste keer kritisch bekeken door een van de financiële experts die verbonden zijn aan het Mi crokredietloket. Via het loket gaat de kredietaanvraag naar Qredits, het lan delijke fonds dat speciaal is opgericht voor kleinere financieringen met be perkte zekerheid.'

'Ondernemers kun nen maximaal 35 duizend euro aanvra gen; de looptijd is maximaal 10 jaar. Voor grotere bedragen is een combi natie met een aanvraag bij een bank mogelijk. Het ondernemingsplan en de verkregen lening van Qredits kun nen deze aanvraag een heel stuk verge makkelijken!' 

Doelgroep 
Peter Princen: 'We richten ons met name op starters maar doorstarters die willen investeren om een teruglopen de omzet een halt toe te roepen, beho ren tot de doelgroep. Belangrijk is dat de ondernemer aanklopt omdat hij een kans wil benutten en niet omdat hij of zij in financieel zwaar weer te recht is gekomen. Voor ondernemers die willen investeren in hun toekomst is Microkredietloket West-Brabant hét loket waar je wezen moet!'

Ook (door)starter met een financieringsbe hoefte? Neem dan contact op met het Microkredietloket West-Brabant! Telefoon: 076 - 5646 990 E-mail:info@microkredietloket.nl Internet: www.microkredietloket.nl

04 maart, 2009

Effe Kleppe

Nu de winterslaap voorbij is, mag de beer weer uit z'n hol.
Microkredietloket begint op stoom te komen. De communicatie staat in de startblokken hoorde ik net van Marc en mijn eerste loket bij Oosterhout was echt niet slecht voor de eerste keer. Twee informaties en een boel telefoontjes.

03 maart, 2009

De kop is er af !

Week, 10. Dinsdag 3 maart 2009. Na een jaar van voorbereiding in 2008 om de financiering rond te krijgen en 2 maanden full press spelen bij de KvK, is het vandaag de eerste echte Microkredietloketdag met primeur voor mijn eigen gemeente Moerdijk. Dat alles nog lang niet voor 100% in orde is mag de pret niet drukken. We zijn nog op zoek naar een nieuwe projectleider, de training van de intakers vindt donderdag plaats, Qredits heeft pas sinds gisteren een lokaal aanspreekpunt, de X-guide is nog niet klaar, de pers is nog niet geïnformeerd, kortom, er is nog veel te doen.

Tel je zegeningen 
Er is ook veel wel goed gegaan, de gemeenten (bijna allemaal) staan positief tegenover Microkredietloket, de Rabobank is bezig met een onderzoek naar de mogelijkheid om de ondernemersscan gratis ter beschikking te stellen, de UWV's komen volgende week voor een introductie en de eerste 30 prospects staan al op de rol. Met een target tussen de 200 en 300 op jaarbasis is dat geen slechte start.