Mobile update Januari 2013: de tabletexplosie:
Dat de adoptie van smartphones en tablets snel gaat is nu wel algemeen bekend. Maar hoe zit het met de explosie van de tablet in 2012? Wat doen mensen met hun tablet? Wat zijn de groeicijfers per leeftijdsgroep? Hoe ontwikkelen de verschillende operating systemen zich? Hierbij de antwoorden.
Tablets
In 2012 is het aantal tabletgebruikers meer dan verdubbeld. Gebruikten in januari 2012 nog 1,8 miljoen Nederlanders een tablet, eind 2012 was dit spectaculair toegenomen tot 4,3 miljoen. De iPad is op dit moment nog erg dominant. Ook wereldwijd is dat het geval gezien de Gartnercijfers in onderstaande grafiek.
Interessante illustratie voor Nederland is het bezoek aan NU.nl via tablets. 61,5% van de 28,8 miljoen pageviews per maand worden door de iPad gerealiseerd, de meest gebruikte Androidtablet haalt net geen 1% van de pageviews. Wel is de verwachting dat, ook gezien de verkoopcijfers van de Samsungtablets die rond de 50% zou liggen, Android tablets een steeds grotere rol gaan spelen.
Tablets worden steeds persoonlijker omdat er steeds meer tablets in één gezin komen en dus het aantal gebruikers per tablet afneemt. Dat is een belangrijk gegeven als je wilt bepalen welke rol een eventuele app moet spelen in je strategie.
Wat doen mensen met hun tablet en waar doen ze dat? Onderzoek over het gebruik van tablets en smartphones werd door Intormart/GFK onderzocht, en gepubliceerd in december 2012.
Tablets worden vooral thuis gebruikt op de bank (89%) of ergens anders in huis. Geen wonder dat er zoveel te lezen is over second screen toepassingen in combinatie met TV.
De top 3 van gebruikte functionaliteiten met de tablet zijn internet bezoek/apps, e-mail en gaming.
Smartphone
De adoptie van smartphones ligt in Nederland op ruim 60%. In de doelgroep tot 45 jaar ligt het mobiel internetgebruik al rond de 70-85%. Maar ook de doelgroep 45-65 jaar nadert de 50% snel. Dat de sterkste stijging in internetgebruik bij jongeren plaatsvindt is geen verrassing. Wat wel een verrassing is, is dat de leeftijdsgroep 65-75 daarna relatief het sterkst is gegroeid de afgelopen 5 jaar.
Naar gebruik kijkend is het verrassend dat ook de smartphone met name thuis op de bank wordt gebruikt (69%). Het gebruik van de smartphone onderweg staat op de tweede plaats (50%).
De functionaliteiten top-3 voor de smartphone is: 1) internet/apps, 2) e-mail en 3) foto’s maken of bekijken. Apps worden vooral gevonden door zelf te zoeken in de app stores (72%), overigens nog steeds geen pretje. Aanbevelingen van vrienden is daarna met 48% de belangrijkste bron voor het vinden van nieuwe apps.
Besturingssystemen smartphones
Android en iOS zijn nog steeds de dominante besturingssystemen als het om marktaandeel en gebruik gaat. iOS-gebruikers zijn nog steeds een stuk actiever in het gebruik van apps/mobiel internet maar Android gebruik blijft groeien. Geen twijfel dat deze platformen de grootste rol blijven spelen in de toekomst.
En hoe zit het met Windows? De introductie van Windows 8 gaat absoluut z’n vruchten afwerpen. En nee, dat gaat nog niet zo snel als verwacht met het marktaandeel van nog steeds onder de 5%. Maar de positieve gebruikerservaringen worden steeds meer gedeeld. De gebruikerservaring is bijzonder goed en de verkopen zullen verder stijgen. Heel snel gaat dat niet, maar Gartner verwacht dat in 2014 de echte stijging gerealiseerd zal worden met in 2015 een verkoopaandeel in de buurt van Apple. De rol van Blackberry binnen het mobiele segment lijkt uitgespeeld.
Foto: Vernon Chan (cc)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten