05 mei, 2009

Managers dromen van een eigen bedrijf

Bang voor nieuwe ondernemers die de markt bestormen? Maak je dan vooral geen zorgen over managers. Die dromen van een eigen bedrijf, maar doen niks. En dat komt niet door de economische situatie.

Bijna alle managers dromen ervan ooit voor zichzelf te beginnen. Daarbij varieert de frequentie van ‘soms' (45,7 procent), naar ‘vaak' (36,9 procent) tot zelfs ‘op dit moment' (14,1 procent), zo blijkt uit het nieuwste onderzoek van Management Team. In het rijtje argumenten om eigen baas te worden, springt ‘vrijheid' er duidelijk bovenuit. Daarnaast denken ze dan meer creativiteit kwijt te kunnen of meer geld in het laatje te brengen dan met hun managementfunctie.

Geen daden
En hoe zit het met de uitvoering van hun plannen? Het blijkt dat ‘geen woorden, maar daden' in dit geval niet op gaat. Slechts een enkel procentje zegt alle voorbereidingen voor een eigen onderneming al getroffen te hebben en nog eens 6,5 procent heeft alleen het businessplan al klaar. De rest houdt het dus vooralsnog bij plannen maken.

Durven
Waarom ze niet overgaan tot actie? Omdat ze goede ideeën missen en het ze ontbreekt aan financiële middelen. Ook angst speelt een rol. 22 Procent van de ondervraagde managers geeft eerlijk toe dat ze gewoon geen eigen bedrijf durven te beginnen.

Boosdoener
De huidige economische tegenwind is niet de grootste boosdoener in het geheel. Voor een groot percentage is dat zelfs een reden om wél een eigen bedrijf te beginnen. Meer dan de helft van de managers hoopt dat veel mensen in deze tijd een eigen bedrijf beginnen. Als ze het dan maar niet zelf hoeven te doen...

Aanmoedigen
Ten slotte kregen de managers de vraag wat ze zouden doen als een van hun talentvolle werknemers zegt een eigen bedrijf te beginnen. De meerderheid (57,5 procent) zegt dat aan te moedigen, terwijl een kwart van de managers zelfs probeert een samenwerking aan te gaan. Een kleiner percentage van de ondervraagden pakt het concurrentiebeding er nog eens bij of waarschuwt de durfal voor de onzekere tijden.

Door Carlie van Tongeren

1 opmerking:

eigen bedrijf zei

Niet alleen "Managers" dromen ervan om voor zichzelf te beginnen.

Eigenlijk droomt iedereen er wel van maar echte ondernemers starten gewoon.

Denk dat voor managers financieel ook een groot nadeel is om te starten.

In de beginperiode van ondernemerschap moet je van weinig rond kunnen komen (in de meeste gevallen).

Als je als manager een hoge hypotheek hebt is het moeilijk de stap te wagen.