06 september, 2011

Leuk berichtje


ZEVENBERGEN - Het idee om iets voor startende ondernemers te gaan doen ontstond in de kantine van Hockey Club Zevenbergen. Henk Ras was er voorzitter en speelde bij de veteranen.
"Veel 50-plussers die iets terug wilden doen voor de maatschappij", zegt Henk Ras (65) over de samenstelling van de veteranen.

Kort daarop, nu vijf jaar geleden, is BrainZ opgericht: Brabantse Investeerders in Zevenbergen.

De investeerders van BrainZ konden bedrijven een geldlening verstrekken en de ondernemers coachen. Inmiddels is de stichting BrainZ omgezet in een BV en is Henk Ras de enige aandeelhouder.

Eveneens in de HCZ-kantine raakte Ras later in gesprek met raadslid Henk Schouwenaars over microfinanciering: het verstrekken van kleine leningen aan bedrijven waar de banken dat niet doen.

De ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken hadden toen 10 miljoen euro beschikbaar voor pilots met microfinanciering. EZ had er zelfs een bank voor opgericht: Qredits. Ras kreeg toestemming om in West-Brabant een pilot op te zetten in samenwerking met werkgelegenheidsinstituut Rewin en de Kamer van Koophandel. Ook het Regionaal Economisch Actie Programma (Reap) was erbij betrokken. Ras had anderhalve ton te besteden.

Toen deze pilot was afgerond belde de gemeente Breda naar de Zevenbergenaar. Of hij een adviescentrum kon opzetten voor (startende) ondernemers. Hoewel Ras al een paar jaar met prepensioen was stapte hij in het nieuwe avontuur. Toen het in Breda in de steigers stond vroeg de ondernemende Ras zich af waarom er in zijn eigen gemeente geen servicecentrum was.

"Ik belde wethouder Ada Grootenboer en die zei dat Moerdijk dat niet had. En dat er ook geen geld voor was. Maar met 25.000 euro van het Reap lukte het wel. De gemeente verdubbelde dat bedrag", zegt Ras.

In februari ging hij van start met het Servicecentrum voor Starters en Ondernemers Moerdijk (SOM). En vanuit dit SOM biedt Henk Ras via BrainZ zijn diensten aan als bemiddelaar van microkredieten.

De gemeente stelde als eis dat Ras vanuit het SOM dit jaar met minstens 75 personen zou praten. Hij zit daar nu al overheen en heeft zichzelf een nieuw doel opgelegd: minstens honderd klanten. Inmiddels werkt SOM ook voor de gemeente Halderberge, dus zou zijn target weer omhoog kunnen.

De meeste mensen komen bij hem terecht via Google. Ook de Kamer van Koophandel, het UWV en de gemeenten verwijzen vaak naar Henk Ras. Hij beoordeelt eerst de mens achter de ondernemer en vervolgens de zakelijke kant van de plannen. Zo heeft hij al geholpen bij de start van een nagelstudio, een schoonheidsspecialiste, een ICT-bedrijfje, een speelgoedwinkel en een kapster.

Opvallend is dat de meeste klanten van Ras gewoon in loondienst zijn. Daarnaast zijn er veel doorstarters.

Belangstellenden dienen een afspraak met het SOM te maken via 06 54373106. De gesprekken zijn op donderdag van 19.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

www.brainz.nl

Geen opmerkingen: