10 juli, 2006

Too many chiefs, not enough Indians ?

Neem een gemiddeld commercieel team. De directeur is vijftig, de Sales Managers zijn veertig, de Account Managers dertig en de echte jonkies zitten op de binnendienst.
Deze traditionele wigwamvorm is niet weg te branden uit het Nederlandse bedrijfsleven en dat zal dan wel niet zonder reden zijn.
De Indianen wisten al dat een enkel persoon genoeg is om de weg naar de bizons aan te wijzen en dat er veel meer nodig zijn om er genoeg te vangen, te slachten en klaar te maken. Indianen hadden door hun gevaarlijke job en de aanwezigheid van schietgrage cowboys een korte levensverwachting. Het lekkere baantje van opperhoofd kon alleen maar geerfd worden, zodat de wigwamvorm in de stam gehandhaafd bleef. In onze westerse maatschappij stoppen mensen steeds eerder met roken en moeten ze steeds later stoppen met werken. Ze worden ouder en gezonder, maar werken wel door, met als gevolg: too many chiefs, not enough Indians.

Ons wigwammodel kraakt en houdt slechts s tand door regelmatig te reorganiseren en de oudjes te bedanken. Uit onderzoek van Research International blijkt dat maar 40 % van de beroepsbevolking van 55 jaar en ouder werkt waarvan een groot deel als freelancer, zelfstandig ondernemer of part-time. Dit biedt kansen: In deze tijden van toenemende vraag en afnemend aanbod van professionals kun je als werkgever je slag slaan door je niet als opperhoofd van een indianenstam op te stellen. Er is een ruim potentieel aan gemotiveerde oudere indianen die echt niet allemaal het opperhoofd in de rug zullen aanvallen nadat ze in de stam zijn opgenomen. Wie nog steeds denkt dat ouderen niet flexibel zijn, niet meer kunnen leren of direct ziek worden als het eens tegenzit moet beter om zich heen kijken. De bezoekers van onze website zijn het met ons eens, getuige de uitslag van de poll deze maand. Een oude indiaan kan nog prima mee op bizonjacht.

1 opmerking:

Keine Stijl zei

Mooie post. Ik hoop dat dit schrijftalent erfelijk is.