01 september, 2006

UBUNTU LINUX

Ubuntu is met ruime voorsprong de populairste Linux-distributie van dit moment. Bijna een op de drie Linux-machines draait de relatief jonge Debian-spin-off. Dat blijkt uit een enquête onder 14.500 gebruikers uitgevoerd door het tijdschrift DesktopLinux.com.
Uit
de enquête blijkt Ubuntu Linux 29,2 procent van de ondervraagden te bekoren. Dat cijfer omvat zowel de reguliere Ubuntu-distributie als de varianten met KDE-desktop (Kubuntu) en voor het onderwijs (Edubuntu). De bijdrage van laatstgenoemde twee in het succes van Ubuntu zou echter beperkt zijn, aldus DesktopLinux.com. De populariteit van Ubuntu zou toe te schrijven aan de grote gemeenschap en de gebruiksvriendelijke installatie en interface.
Op nummer twee staat Debian (12,2 procent) en op de derde plaats openSUSE (10,1 procent). Deze volgorde ziet er echter anders uit als bij openSUSE het aandeel van de commerciële variant Novell SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) wordt opgeteld. In dat geval halen de SUSE-distributies 13 procent. Op nummer vier staat Gentoo Linux (9,6 procent).
Uit de cijfers zijn twee conclusies te trekken. Ten eerste valt het op dat de Linux-markt veel minder versnipperd is dan de vele distributies doen vermoeden. De grote namen (Ubuntu, Debian, SUSE en Gentoo) overheersen de markt.
Opvallend maar niet verrassend is de slechte prestaties van commerciële Linux-distributies. Red Hat, Novell SUSE Linux Enterprise Desktop, Linspire en Xandros vergaren met moeite enkele procenten.
Volgens het blad is de kans groot dat enkele Linux-enthousiastelingen met een voorkeur voor community-distributies de enquête hebben ingevuld, waardoor sommige Linux-distributies slechter presteerden. Gewone kantoorgebruikers of mensen die niet zo begaan zijn met het OS zouden immers niet deel hebben genomen aan het onderzoek.
DesktopLinux.com. schat zelf dat het aantal gebruikers van Novell SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) en openSUSE in de praktijk hoger ligt. Ook Linspire (vroeger: Lindows) zou meer gebruikers hebben blijkt uit de enquête. DesktopLinux.com voorspelt overigens dat bij de volgende editie van het onderzoek de gloednieuwe en gratis versie van Linspire, Freespire, het zeer goed zal doen.

Geen opmerkingen: