12 december, 2007

Oltmans pleit voor professionalisering

Blijft het veredeld amateurisme of wordt het serieuze beroepssport? Het Nederlandse tophockey staat op een kruispunt. Dat is de stellige overtuiging van Roelant Oltmans, de bondscoach van het nationale mannenteam.

"Het is de hoogste tijd dat we anders tegen hockey in Nederland gaan aankijken. Wat willen we nou als sport? Hoe gaan we verder met onze internationals? Wat kunnen we nog meer van hen verwachten? Ze zijn in de praktijk fullprofs, maar hebben niet de status die daarbij hoort. Daarom is één ding duidelijk: er moet meer geld vrijkomen voor de topspelers. Dan kunnen zij en het hockey zich blijven ontwikkelen." Oltmans (53) ziet voldoende mogelijkheden om het tophockey in Nederland naar een hoger plan te tillen. "Als er basketbalclubs in de eredivisie kunnen werken met een budget van 1 tot 3 miljoen euro moeten hockeyclubs dat toch ook kunnen? Onze sport staat op allerlei gebied veel in de belangstelling. Daar moeten de clubs en de bond meer mee doen. De internationals verdienen een professionele behandeling en een fatsoenlijk salaris. Opdat ze hun sport op de beste manier kunnen beoefenen."

Met deze gloedvolle woorden reageerde Oltmans in Kuala Lumpur, waar Oranje zondag als derde eindigde bij de Champions Trophy, op het nieuwe 'mini-WK' dat de internationale hockeyfederatie FIH in de markt heeft gezet.

Geen opmerkingen: