18 november, 2010

Goed bericht voor starters en Qredits

Qredits, de organisatie voor microkrediet, staat op het punt een garantie overeenkomst te ondertekenen van € 1,3 miljoen met de Europese Commissie. Met deze garantie zal de Europese Commissie een deel van de risico’s op de verstrekte leningen opvangen, waardoor de stichting haar continuïteit nog beter kan waarborgen. “We zijn er voor de ondernemers van nu en voor de ondernemers van de toekomst”, licht Roy Spit commercieel directeur toe.

Continuïteit gewaarborgd 
Qredits verleent (startende) ondernemers, die bij de bank geen financiering krijgen, zakelijke kredieten tot een maximum van € 35.000. Spit: “We zijn een stichting en hoeven geen winst te maken, maar we moeten onszelf wel bedruipen. De leningen die wij verstrekken zijn dan ook gewoon zakelijke overeenkomsten, waar de ondernemer rente en aflossing voor betaalt. Willen we toekomstige ondernemers ook kunnen helpen, dan moeten we rekening houden met leningen die niet worden afgelost. Als dat vaak gebeurt, dan treft dat onze continuïteit. Met de Europese garantie van € 1,3 miljoen is onze continuïteit voorlopig gewaarborgd.” Spit voegt eraan toe dat de garantie niet betekent dat de eisen voor het verstrekken van een krediet veranderen.

€ 17 miljoen krediet verstrekt
Qredits ontving vorig jaar bij de start een lening van € 15 miljoen van Economische Zaken en in augustus een lening van € 30 miljoen van de banken. Spit: “Zo’n € 17 miljoen daarvan hebben we nu uitstaan in 1.000 verschillende kredieten. Volgend jaar verwacht Spit nog zeker 1.250 ondernemers blij te kunnen maken met een microkrediet. De Ondernemerskredietdesk brengt ondernemers met een kredietbehoefte tot € 35.000 in contact met Qredits die de aanvraag vervolgens in behandeling neemt. “Alle aanvragen nemen we serieus, als de ondernemer zelf ook serieus is. Net als de bank vragen wij ook om een goed ondernemersplan en stellen we eisen aan de ondernemer. Het gaat om een zakelijke lening waar de ondernemer privé borg voor staat. Er moet wel goed over nagedacht zijn. We zijn er niet om de mensen in de schuldsanering te krijgen”, aldus Spit. Tot op heden heeft een kwart van de aanvragen geresulteerd in een microkrediet.

Geen opmerkingen: