21 april, 2009

Blij dat ik kan helpen


Pamela Feleüs uit Lepelstraat heeft haar droom verwezenlijkt. Dankzij geld van het Microkredietloket West-Brabant kan zij haar kapsalon beginnen. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken reikte haar gisteren in Roosendaal de kredietcheque én een 'tegoedbon' voor verdere coaching en begeleiding uit.

Symbolisch, want 'Diamond Hair' van Pamela Feleüs (35), in de Kremerstraat in het centrum van Bergen op Zoom, draait al een week of drie. Ze kon haar emoties nauwelijks de baas toen ze de cheque en de bloemen in ontvangst nam. "Zonder deze steun was het nooit gelukt. De gewone bank wilde mij niet helpen. Ze zeiden: kom over een jaar nog maar eens terug."

Heemskerk was naar het Roosendaalse steunpunt van Microkredietloket West-Brabant gekomen omdat Pamela Feleüs de honderdste startende ondernemer in Nederland is die met een 'zachte' lening op weg geholpen wordt. Micokredieten zijn juist in deze crisis heel belangrijk, zei de PvdA-staatssecretaris.

"Mensen die te maken krijgen met een onderbreking in hun loopbaan, krijgen hierdoor de kans iets te beginnen dat ze altijd al in hun hoofd hadden." West-Brabant is een van de vijf regio's waar, onder aanvoering van de Kamer van Koophandel, sinds januari proefgedraaid wordt met de microkredietregeling.

Mensen met plannen voor een eigen zaak krijgen bij het Microkredietloket hulp bij het opstellen van een ondernemingsplan. Is dat rijp, dan wordt een kredietaanvraag tot maximaal 35.000 euro gedaan bij Qredit, de 'bank' die EZ voor starters heeft opgericht.

Vervolgens krijgen ze nog twee jaar ondersteuning bij hun eerste schreden op het ondernemerspad. De regeling is bestemd voor mensen die bij grootbanken nul op het rekest krijgen omdat die hun bedrijfsplannen te ingewikkeld of te risicovol vinden. West-Brabant is er koploper mee, zegt bedrijfsadviseur Henk Ras van het Microkredietloket.

"Het microkrediet voorziet absoluut in een behoefte. We hebben al ruim tachtig aanvragen gehad. Daar zit van alles bij: jongeren en ouderen, mannen en vrouwen, autochtonen en allochtonen." Er zijn er inmiddels zo'n tien gehonoreerd. Landelijk zit Qredit op ruim 800 aanvragen.

Geen opmerkingen: