16 september, 2009

Kredietcrisis, snel schakelen !

Voor al die ondernemers die op de een of andere manier met de crisis worstelen heeft de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland het schakelteam in het leven geroepen.

Het team staat met raad en daad klaar om Brabantse en Zeeuwse ondernemers door de moeilijke tijden te slepen. In het schakelteam zitten adviseurs van de Kamer van Koophandel. Zij hebben niet alleen veel kennis en ervaring, maar beschikken ook over een groot netwerk.

Een ondernemer met vragen kan het schakelteam bellen. Op veel vragen kunnen de adviseurs meteen antwoord geven. Eventueel maken zij een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Aan dit gesprek zijn geen kosten verbonden. Maar de adviseur kan de ondernemer ook in contact brengen met specialisten, bijvoorbeeld op fiscaal, juridisch of financieel gebied.

Het eerste consult is bij deze deskundigen altijd kosteloos. Het schakelteam is een initiatief van de Kamer van Koophandel regio Brabant en de provincie Brabant. Logischerwijs sloot West-Brabant zich bij het project aan. En aangezien Zeeland samen met West-Brabant een regio vormt voor de Kamer van Koophandel, is het schakelteam ook voor Zeeuwse ondernemers bereikbaar. Daarom doet ook de provincie Zeeland net als Brabant een duit in het zakje in de vorm van subsidie.

Belangstelling Net voor de zomer is het schakelteam in het leven geroepen. Intussen hebben ruim dertig ondernemers contact gezocht met de adviseurs van het team, zegt een woordvoerster van de Kamer van Koophandel regio Zuidwest-Nederland. "Het is niet zo dat het storm loopt en je ziet ook geen piek in die telefoontjes. Maar de vragen komen wel gestaag binnen", aldus de woordvoerster.

De vragen die ondernemers stellen lopen uiteen. "Er is niet een bepaalde vraag die eruit springt. Ze komen met vragen als: 'Mijn klanten betalen niet, wat moet ik doen?' of 'Ik heb al lang geen nieuwe klanten meer, wat kan ik doen om toch klanten te trekken' of 'Hoe krijg ik de bank zover om mij een lening te verstrekken.' Dat zijn toch wel de belangrijkste vragen."

Doorverwijzen De adviseurs gaan vervolgens aan de slag om de ondernemer te helpen. "Een vraag kan soms direct beantwoord worden. We kunnen de ondernemers in West-Brabant bijvoorbeeld doorverwijzen naar het project microkrediet. We kunnen ze doorverwijzen naar juristen of financieel adviseurs."

En met hun netwerk kunnen de adviseurs ook ondernemers met elkaar in contact brengen. Kortom het schakelteam probeert Brabantse en Zeeuwse ondernemers in tijden van crisis op koers te houden. Uit de meer dan dertig ondernemers die voor hulp bij het schakelteam aanklopten, valt niet op te maken dat een bepaalde branche enorm last heeft van de crisis.

"Op basis van de economische ontwikkelingen zou je verwachten dat het vooral zzp'ers zijn en ondernemers in de bouwsector die het schakelteam bellen. Maar dat is niet zo", zegt de woordvoerster van de Kamer van Koophandel. "Het varieert van een schoenenwinkel tot een transportbedrijf. Kortom, heel wat ondernemers, in welke branche ook, voelen de gevolgen van de economische crisis."

Reclame De Kamer van Koophandel maakt veel reclame voor het schakelteam, onder meer met advertenties in de PZC en BN/De Stem. Of de ondernemers daadwerkelijk bekend zijn met het bestaan van het schakelteam, dat kan de KvK-woordvoerster niet zeggen. Wat veel ondernemers echter niet weten is dat het schakelteam er niet alleen is voor ondernemers met problemen.

Ook ondernemers die geen last van de crisis hebben, kunnen contact opnemen met het schakelteam om hun winstkansen te vergroten. Het schakelteam blijft sowieso dit jaar nog operationeel. "Hoe lang we met het schakelteam blijven werken, hangt verder af van de economische situatie."

Ondernemers met vragen kunnen het schakelteam tijdens kantooruren bereiken via het gratis nummer 0800-5432100. Ook via de wesbite kvk.nl/schakelteam kunnen ondernemers hun vragen stellen.

Geen opmerkingen: