21 december, 2010

Belgische Qredits?

Het microkrediet was in het begin vooral bekend vanuit de Derde Wereld landen waar de mensen een voor onze begrippen klein bedrag kregen in de hoop dat ze als kleine zelfstandige iets konden opbouwen en zodoende in hun eigen onderhoud zouden kunnen voorzien. Ook in België kan men een microkrediet aanvragen. Al naar gelang het soort onderneming dat men wil starten kan men een microkrediet opnemen tot in de meeste gevallen 35.000 euro. Een microkrediet is geen cadeau, als het bedrijf gaat draaien moet men het microkrediet weer terugbetalen.
Mede door de crisis groeit het aantal aanvragen voor een microkrediet. De bedoeling voor het microkrediet was ook hier het starten van een eigen onderneming. Inmiddels is men aan het zoeken naar andere mogelijkheden mede omdat steeds meer mensen proberen een microkrediet te krijgen om de verkeerde reden. Juist omdat slechts mensen die geen bancaire lening meer kunnen krijgen in aanmerking komen voor een microkrediet, is het niet gek dat zij deze “uitweg” willen uitproberen. De meeste mensen worden sinds de invoering van het microkrediet afgewezen.
In België is men geschrokken van het hoge aantal aanvragen en slechts lage aantallen toewijzingen. Er is een duidelijk signaal ontstaan dat mensen hulp nodig hebben die ze niet kunnen krijgen. Men is nu aan het proberen of men het microkrediet niet alleen voor startende ondernemers maar ook als consumentenkrediet bereikbaar kan maken. Als dit in België zou lukken dan zou het land een wijde deur openzetten voor alle landen waar men met het microkrediet werkt.

Geen opmerkingen: