11 december, 2010

Jolicloud

Ben je Windows moe en kun je niet wachten tot Chrome OS beschikbaar is? Probeer dan de nieuwe versie van het cloud-OS Jolicloud eens uit.

Jolicloud is een Frans besturingssysteem op basis van de populaire Linuxdistributie Ubuntu. Het OS werd ontwikkeld voor gebruik met een netbook, maar volgens de maker is versie 1.1 geschikt voor alle soorten computers.

Waar de eerste mijlpaal nog gebruikmaakte van Ubuntu 9.04, werd voor versie 1.1 Ubuntu 10.4 als uitgangspunt genomen. Ook werden de nieuwste drivers voor (draadloos-)netwerkkaarten, geluids- en videokaarten toegevoegd, zodat je meteen aan de slag kan.

Batterijduur verlengd
Een van de belangrijkste verbeteringen betreft het energieverbruik. Gebruikers klaagden wel eens dat hun netbook onder Jolicloud 1.0 het minder lang uithield op een batterijlading dan onder Windows XP of 7. Met versie 1.1 zou dat ongeveer gelijk liggen.

Ook zijn de voorgeïnstalleerde applicaties (Jolicloud is opgebouwd rond apps, zoals je in onze review kunt lezen) geüpdatet naar de laatste versie. Grote aanpassingen aan de interface zijn er niet doorgevoerd. De 1.1-update heeft dan ook als doel het besturingssysteem sneller, zuiniger en stabieler te maken.

Interface
Het besturingssysteem is door zijn overzichtelijke, Android-achtige interface vooral geschikt voor gebruik met mobiele apparaten. Al zal je grootmoeder ook op een oude computer sneller op weg zijn met het simpele Jolicloud dan met een klassieke Windowsversie.

Je kan JoliCloud downloaden op de site van de makers.

Geen opmerkingen: