03 mei, 2011

Google Shopping van start in Nederland

Google Shopping van start in Nederland: "

De productenzoeker en prijsvergelijker Google Shopping gaat vandaag van start op de Nederlandse markt. Winkeliers krijgen hiermee een onverslaanbare concurrent in de organische zoekresultaten, wat mogelijk leidt tot hogere klikprijzen voor reclame.


De productenzoeker is te vinden op Google.nl/products. In Amerika heet deze specialistische zoekmachine Products, in Europa spreekt men over Shopping. Niettemin wordt de Amerikaanse aanduiding aangehouden in het webadres.Nederlandse consumenten kunnen vanaf vandaag niet alleen Google’en op web pagina’s, maar ook zoeken op producten die in Nederlandse webwinkels liggen. In de zoekresultaten staan de gezochte producten met omschrijving, beeld, recensies en een opsomming van de webwinkels die de betreffende producten tegen welke prijs leveren.


De Nederlandse versie van zoekmachine Google krijgt met de lancering van de Shopping-zoeker ook een nieuw tabblad in de linkermarge van de zoekresultaten. Het tabblad Shopping brengt een webzoeker altijd naar de productenzoekmachine, maar die omweg is niet altijd nodig.


Google zal, indien mogelijk, de resultaten uit een Shopping-zoekopdracht ook direct in de organische zoekresultaten plaatsen, zoals hier:Critici stellen dat Google met die praktijk schermruimte pikt van bedrijven die met veel moeite een degelijke positie in de organische zoekresultaten hebben verworven. Een deel van hen zal zijn positie op de eerste pagina met zoekresultaten aan Google zelf moeten afstaan. Sommigen vrezen dat ze daardoor vaker naar Adwords zullen moeten grijpen en dat, daardoor, de prijs per klik stijgt.


Shopping is langer actief in Amerika en Engeland. Vorig jaar ging de dienst in Frankrijk van start, nu volgen Nederland, Spanje en Italië.


Het is nog niet bekend welk effect de lancering van Google Shopping heeft op sites als Kieskeurig.nl, Beslist.nl of Tweakers’ Pricewatch.


Nederlandse winkeliers kunnen reeds sinds februari hun assortiment voeren aan Googles machines. Nu er voldoende aanbod is, besluit het bedrijf de poorten te openen.


Shop2market uit Hilversum liet eind vorig jaar al weten dat het Nederlandse bedrijven gratis helpt opnemen in de nieuwe specialistische zoeker.


Foto: woodleywonderworks (cc)
"

Geen opmerkingen: