28 april, 2011

Zeven procent handel op Ebay via mobiel

Zeven procent handel op Ebay via mobiel: "

Van alle handel die dit jaar via Ebay wordt gerealiseerd, wordt een kleine 7 procent van de waarde gecreëerd per mobiele telefoon. De onderneming verwacht in 2011 voor 4 miljard dollar aan handel te helpen genereren.


Dat blijkt uit de toelichting op de financiële resultaten over het eerste kwartaal van 2011. Die publiceerde Ebay gisterenavond om tien uur Nederlandse tijd.


Topman John Donahoe is niet erg loslippig over de mobiele verrichtingen van zijn bedrijf, maar neemt ook geen blad voor de mond. Hij zegt niets over de recente mobiele overnames noch over komende acquisities. Wel geeft hij cijfers over de geldstromen die Ebay via mobiel internet realiseert.


“Terwijl anderen vooral praten over mobiel betalen is het Paypal dat echte volumes draait met mobiel betaalverkeer. Paypal verwacht dat het dit jaar drie keer meer betaalverkeer afhandelt via mobiele telefoons dan in 2010. Vorig jaar was dat 750 miljoen dollar. Dat wordt dit jaar zeker 2 miljard dollar”.


Dat zijn grote bedragen, maar die moeten wel worden bebeken vanuit een mondiaal perspectief. Vorig jaar stroomde 92,1 miljard dollars over het Paypal-platformen van de ene portemonnee naar de andere. Daarvan werd slechts 0,8 procent gegenereerd door mobieel Paypal-gebruikers.


Het is niet onwaarschijnlijk dat het betaalvolume dit jaar met een kwart groeit en uitkomt op zo’n 115 miljard dollar. Dat zou betekenen dat eind 2011 zo’n 2 à 2,5 procent van de dollars en euro’s per mobiel wordt verstuurd.


Een overzicht van het betaalvolume op Paypal:Bestuursvoorzitter Donahoe: “We liggen op schema om de waarde van alle via de mobiel verhandelde goederen dit jaar te verdubbelen van 2 naar 4 miljard dollar”.


De zogeheten gross merchandise volume (GMV; totaalwaarde verhandelde goederen) bedroeg vorig jaar 53 miljard dollar. Dat was, zonder de handelswaarde van auto’s, 3,7 procent van de totale GMV. Het is waarschijnlijk dat de GMV dit jaar tot boven de 60 miljard dollar groeit.


Bij de huidige ontwikkelingen zullen verkopers op het Ebay-platform in 2011 zo’n 7 procent van al hun handelswaarde genereren via iPhones, Android-telefoons en tablet computers.


Ter vergelijking: 5 procent van het verkeer naar Bol.com in Nederland is afkomstig uit mobiele telefoons. Hoeveel van die bezoekers daadwerkelijk iets koopt via zijn telefoon is niet bekend. Bol.com start binnenkort met Rabobank een proef om het Nederlandse betaalsysteem Ideal waterdicht werkend te krijgen op de mobiele telefoon.


Foto: Erik Westrum (cc)
"

Geen opmerkingen: