02 oktober, 2007

Groei economie naar boven bijgesteld

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal iets meer gegroeid dan eerder was geraamd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de groei 2,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In een eerdere raming was sprake van 2,4 procent.Ten opzichte het tweede kwartaal van vorig jaar was sprake van een groeivertraging, wat te maken had met de lagere aardgasproductie. Door het zachte weer werd er minder gas opgepompt.

Hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS gaat ervan uit dat het negatieve effect op de economische groei in de tweede helft van dit jaar minder zal zijn.

Gas
Vooral in april en mei liep de temperatuur op. Nederlanders verstookten daardoor minder gas. Dat scheelt stookkosten en dat remt weer de economische groei. Ook in de tweede helft van vorig jaar deed dit verschijnsel zich voor. Vergeer gaat ervan uit dat de jaarrekening die de Nederlanders van hun energieleverancier krijgen waarschijnlijk zal meevallen.
Als de gasproductie in het tweede kwartaal op het normale peil zou zijn gebleven, was de groei in die periode uitgekomen op meer dan 3 procent, aldus het CBS. In het tweede kwartaal van 2006 kwam de groei uit op 3,1 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2005.

Raming

Ten opzichte van het eerste kwartaal bedroeg de groei in het tweede kwartaal van dit jaar 0,3 procent, het laagste cijfer in twee jaar. In de eerdere raming had het CBS melding gemaakt van een groei van 0,2 procent. Een jaar geleden bedroeg de kwartaal-op-kwartaalgroei 1,1 procent. De groei in het tweede kwartaal werd vooral gedragen door de bouw, de zorg en commerciële dienstverleners. De consumentenbestedingen aan onder meer elektronica en auto's bleven bovengemiddeld groeien. De groei van de totale investeringen liep echter sterk terug, aldus het CBS.
(c) ANP

Geen opmerkingen: