25 oktober, 2007

Mijn technisch hart :-)

De Technische Universiteit (TU) Delft heeft de World Solar Challenge gewonnen. Dat is de race voor auto's op zonne-energie in Australië.
Het Nuon Solar Team won al voor de vierde keer met de Nuna4. Die reed om 16.55 uur lokale tijd als eerste over de eindstreep.
De race ging zondag van start in Darwin in het noorden en liep naar Adelaide aan de zuidkust van Australië. De voertuigen moesten deze afstand van 3000 kilometer afleggen zonder een druppel brandstof. Het doel van de Challenge is het stimuleren van milieuvriendelijke transportvormen.
In de laatste etappe legde Nuna4 760 kilometer af in acht uur. Die dag had men vooral profijt van de wind. Want behalve energie uit de zon, vaart het karretje ook wel bij wind. De wielkappen zijn namelijk zo ontworpen dat ze werken als de zeilen van een boot. Er zouden topsnelheden van boven de 100 kilometer per uur zijn gehaald.
De Nuna4 had al een flinke voorsprong op nummer twee, Umicore uit België en de nummer drie, de Australische Aurora.
Behalve het winnende team van de TU deed ook een team van de TU Twente en Saxion Hogeschool mee. Bij de start had hun voertuig problemen met het elektrisch systeem. Daarna zorgde de regen voor vertraging: om te voorkomen dat er water in de auto kwam moest er een zeil over worden gespannen.
Later had het team de pech dat de voorwielophanging afbrak. Ondanks dat wist Twente de vijfde plaats in het klassement te behouden.

Geen opmerkingen: