10 april, 2008

Wim Denie, burgemeester van Moerdijk

De gemeente Moerdijk krijgt een zestigplusser als burgemeester. Het is de 61-jarige PvdA-er Wim Denie uit het Limburgse Swalmen. Woensdagavond werd hij voorgedragen tijdens een bijzondere raadsvergadering in Zevenbergen.
Vroeger was iemand van zijn leeftijd onbenoembaar maar nu mag een burgemeester blijven tot zijn zeventigste. De voorzitter van de vertrouwenscommissie van Moerdijk omschreef Denie gisteravond als " het dekseltje dat op het potje past."
Denie is volgens hem "authentiek, relativerend, welbespraakt, humoristisch, verbindend en een intellectueel." Op 1 juli gaat Wim Denie aan de slag als opvolger van de iets jongere Henk den Duijn, die met de prepensioen gaat. Raadsleden en wethouders wezen er na de voordracht op dat de leeftijd niet telt, maar dat de capaciteiten er toe doen. Drs. Willem M. J. Denie werd geboren op 21 juli 1946 in het Limburgse dorp Limbricht. Zijn maatschappelijke carriere begon hij voor de klas, op het stedelijk gymnasium in Nijmegen als leraar klassieke talen. Zijn politieke carriere begon in het Gelderse Ubbergen waar hij tussen 1974 en 1991 raadslid en wethouder was. Daarna werd hij tussen 1991 en 1999 burgemeester van het Noordhollandse Graft-De Rijp, tot hij weer naar het zuiden ging. Want in 1999 werd hij benoemd tot burgemeester van het Limburgse dorp Swalmen. Daar bleef hij tot 2007. In dat jaar werd de kleine gemeente opgeheven en toegevoegd aan Roermond. De verhuizing van het dorpje Swalmen naar de enorme uitgestrekte poldergemeente Moerdijk is een grote sprong. Moerdijk is qua oppervlak (183 km²) veruit de grootste gemeente van Brabant en bestaat uit vijf voormalige gemeenten en een reeks dorpen en buurtschappen. De raad heeft laten onderzoeken of Denie dat aan zou kunnen en dat kan hij. Er waren 19 kandidaten voor de opvolging van Henk den Duijn. Als hij op 1 juli vertrekt, gaan zijn opvolger meteen aan het werk. De voordracht moet nog worden bekrachtigd door het kabinet.

Geen opmerkingen: