14 mei, 2010

Die Ton Linssen toch..

Als het aan de Bergse wethouder Ton Linssen ligt, telt West-Brabant straks nog maar vijf gemeenten.
Hij vindt het tijd voor een nieuwe herindeling voor dit deel van de provincie, uitgaand van gemeenten met gemiddeld 100.000 inwoners. Linssen zegt dat in een interview voor de Ondernemer, de maandelijkse zakenbijlage van BN DeStem, die morgen verschijnt. "Gemeenten zijn beter bestuurbaar naarmate ze groter zijn", zegt hij. Achttien gemeenten in West- Brabant is veel te veel, vindt Linssen. "Dat komt de samenwerking niet ten goede. Vijf gemeenten, korte lijnen, dat werkt veel beter." Bij een nieuwe herindeling zouden Steenbergen en Woensdrecht bij Bergen op Zoom moeten worden gevoegd. Halderberge zou naar Roosendaal gaan en Rucphen zou moeten samengaan met Etten-Leur. Uitgaande van gemeenten van rond de 100.000 inwoners zouden Geertruidenberg en delen van Drimmelen bij Oosterhout moeten komen. Linssen pleitte al eerder voor het samenvoegen van Bergen op Zoom en Woensdrecht, met bestuurlijke slagkracht en effici├źnter ruimtegebruik als argumenten.

Wat de Bergse wethouder Ton Linssen betreft houdt na de door hem gewenste herindeling de taak van de provincie in deze regio op. „Van mij mogen ze de provincie Noord-Brabant opdoeken. Veel mensen in deze regio hebben daar niks mee. Den Bosch, Tilburg en zeker Eindhoven en Helmond, dat is zo’n ver-van-ons-bedshow. Voor ons in Bergen op Zoom is dat net zo ver als Utrecht of Den Haag. Wij moeten het hebben van Zeeland, van het Deltagebied tussen Rotterdam en Antwerpen. Provincies zijn uit de tijd, regio’s, niet door grenzen bepaald, zijn de nieuwe samenwerkingsverbanden.”

Het is niet het eerste geluid dat weerklinkt uit het Deltagebied om een nieuwe regio te vormen en die dan sterker te maken door een nieuwe herindeling. Ook vanuit Zeeland komt die roep. Tijdens zijn nieuwjaarsboodschap deed ook David Luteijn, voorzitter van de BZW in Zeeland een oproep om grotere gemeenten te vormen en de samenwerking met West- Brabant te zoeken.

„Ik wil best een grote regio vormen met Zeeland en West-Brabant. Met Bergen op Zoom dan als de trotse hoofdstad”, lacht Linssen.
door Ron Gregoor (BN deStem)

Geen opmerkingen: