11 mei, 2010

Starten in trek door recessie

Dankzij de huidige recessie ontstaat er in Nederland een nieuwe generatie zelfstandig ondernemers. Dat is te lezen in de jaarlijkse Kelly Global Workforce Index. Uitzendorganisatie Kelly Services vond uit dat vooral 18- tot 29-jarigen erg enthousiast zijn over het ondernemerschap. Uit het onderzoek van Kelly, waarvoor internationaal zo'n 134.000 mensen werden ondervraagd, blijkt dat een vijfde van hen er serieus over denkt een eigen bedrijf te beginnen.


De onderzoekers erkennen dat in veel gevallen een gedwongen ontslag als gevolg van de crisis ten grondslag ligt aan de keuze voor het ondernemerschap. Maar de ondervraagden starten zeker niet met tegenzin en zien volgens Kelly het ondernemerschap als een weg naar persoonlijk en zakelijk succes.


Hoewel de Nederlandse ondervraagden aangaven de risico's van een eigen bedrijf zeker in te zien, zei 19 procent daadwerkelijk plannen te hebben om te starten als ondernemer of ZZP'er. Bijna een kwart van hen is tussen de 18 en 29 jaar. Deze groep staat over het algemeen eerder positief tegenover een meer flexibele en ondernemende werkomgeving dan de oudere generaties. Tien procent van de Nederlandse respondenten gaf aan reeds zelfstandig te zijn. Het ingenieurswezen, educatie en de financiële dienstverlening zijn de sectoren met de meeste zelfstandigen.

Geen opmerkingen: