28 december, 2006

De zoektocht naar durfkapitaal


Venture Capital (met dank aan Edo van Santen)

Je bent klaar met de seed-fase en je staat te trappelen om de start-up fase in te gaan. Slapeloze nachten, je gaat naar bed met tien ideeën en je staat op met 100 nieuwe ideeën. Er ontbreekt nog slechts één ding: geld om te kunnen starten. Hoe nu verder?


Je hebt een business idee en het laat je maar niet los. Je hebt de conceptuele fase (seed fase) achter de rug en het plan is klaar. Product of dienst uitgedacht en uitgewerkt, potentiële klanten gepolst, misschien zelf al een prototype. Product sheets en folders als pdf beschikbaar, een premature website is in de lucht. Samenwerkingspartners zijn geïdentificeerd en gepolst, mogelijke personeelsleden in het vizier. Nagedacht over ondernemingsvorm en vestigingsplaats: vanuit de garage of zolderkamer of een heus kantoor? Administratieve processen zijn uitgedacht, een bedrijfsnaam is verzonnen en het logo is prachtig!


Founder, Family, Friends en Fools. Kortom, je bent klaar met de seed-fase en je staat te trappelen om de start-up fase in te gaan. Slapeloze nachten, je gaat naar bed met tien ideeën en je staat op met 100 nieuwe ideeën. Er ontbreekt nog slechts één ding: geld om te kunnen starten. Al je spaargeld heb je in de seed-fase opgestookt en wellicht dat van je vriendin ook. Het geld dat je hebt geleend van vrienden en familie is ook op. Kortom, de FFFF’s zijn op (Founder, Family, Friends en Fools). Hoe nu verder?


Niets doen. Een lastige en frustrerende fase, de lange zoektocht naar externe financiering. Het belangrijkste advies: Wees doortastend en heb geduld. Van eerste contact met een business angel of venture capital firma, tot het tekenen van de contracten en het storten van het geld, daar zit gerust een halfjaar tot langer tussen. Je moet er voor zorgen dat je meerdere ijzers in het vuur hebt. Maak niet de fout dat je één financier selecteert en daarmee gaat praten. Vervolgens duurt het een maand voordat je een vervolggesprek krijgt. De eerste vraag die ze dan stellen is “wat heb je afgelopen maand bereikt?” Als je dan moet zeggen dat je niets hebt gedaan omdat je op hun antwoord wachtte, dan ben je kansloos. Je hebt geen ondernemersgedrag getoond en je kan je financiering wel vergeten.


Aandringen. Selecteer een tiental potentiële financiers en ga met ze allemaal praten. Stuur de executive summary van je business plan op, en blijf net zo lang aandringen totdat je een gesprek hebt. Laat zien dat het je ernst is en dat je er alles voor over hebt om daadwerkelijk te kunnen starten. Als je je selectie goed hebt gedaan, kan je heus bij een behoorlijk aantal aan tafel komen.
Informal investors of business angels zijn iets lastiger te vinden, die staan niet als zodanig in het telefoonboek. Maar, ook daar zijn een aantal partijen actief die je in de zoektocht kunnen bijstaan. Enkele voorbeelden: Telamon, REWIN, Starterslift, Ministerie van Economische Zaken/Technopartner, of uw eigen accountant bijvoorbeeld. Een uurtje Googelen, en je hebt een aardig beeld van het speelveld en de spelers.


Durfkapitaal is echt te vinden én bereikbaar.
Nou nog een goed en haalbaar plan! Maar dat had je in de seed-fase al geperfectioneerd, toch?

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Henk,
ik heb enigszins mijn twijfels in hoeverre het netjes en gepast is om 99% van mijn tekst hier over te nemen en dan de links naar partijen te vervangen door jouw eigen lijstje. Maar laten we dat oordeel maar aan de lezer overlaten.

Edo van Santen.
via http://www.expertlog.nl/venture_capital/index.html