18 december, 2006

Europese topliga voor hockeyers


AMSTERDAM -


Het hockey krijgt een nieuwe Europese competitie. Met ingang van volgend seizoen nemen 24 clubs deel aan de zogenoemde Eurohockey League. Dit heeft de Europese hockeyfederatie in Poznan besloten.


De EHF heeft twee miljoen euro uitgetrokken voor het toernooi, waarvan ABN Amro de hoofdsponsor is. De competitie wordt gespeeld in drie weekeinden. De eerste ronde is in oktober 2007.
Op grond van de resultaten van de afgelopen tien jaar mogen Nederland, Spanje, Duitsland en Engeland elk drie clubs inschrijven. De andere Europese landen vaardigen alleen de kampioen af. De eerste ronde wordt op diverse locaties in acht poules van drie clubs afgewerkt. De nummers 1 en 2 kwalificeren zich voor de achtste finales.
In de tweede ronde, met Pasen, worden op vier plaatsen de achtste- en de kwartfinales gespeeld volgens het knock-outsysteem. Met Pinksteren wordt het toernooi besloten met de strijd tussen de final four. Nederland mag de slotronde organiseren.
Vooruitlopend op de EHF-beslissing had de Nederlandse hockeybond al besloten hoe de nationale selectie voor de Eurohockey League wordt geregeld. De winnaar van de reguliere competitie plaatst zich direct, alsmede de finalisten van de play-offs. Zo nodig wordt er in de play-offs ook gespeeld om de derde plaats tussen de verliezers van de halve finales.
Op termijn is het de bedoeling dat ook de vrouwen een Eurohockey League krijgen, maar dat gebeurt zeker nog niet in het seizoen 2007-’08.

Geen opmerkingen: