28 september, 2007

T-Mobile neemt Orange over

Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, betaalt 1,33 miljard euro voor Orange. Met 4,8 miljoen klanten wordt T-Mobile zo de op één na grootste mobieletelefonieaanbieder van Nederland. Dat maakten de bedrijven vanochtend bekend. Eerder was al duidelijk dat moederbedrijf France Télécom van Orange niet tevreden was over de resultaten en het bedrijf wilde verkopen. Orange is de kleinste mobieletelefonieaanbieder in Nederland en heeft nog nooit winst gemaakt. In juni werd bekend dat de bedrijven in exclusieve onderhandeling waren.
Directeur Niek-Jan van Damme van T-Mobile Nederland noemt de overname een „enorme stap”. Het bedrijf verwacht dat de overname in 10 jaar 1 miljard euro extra winst zal opleveren. Door de overname zullen zeker banen verdwijnen. Van Damme verwacht wel dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt zal zijn.

Orange heeft ook een internetdivisie, het voormalige Wanadoo. Van Damme zegt het komend half jaar te beslissen of T-Mobile die doorverkoopt. Zelf heeft het bedrijf geen internetactiviteiten, en om het bedrijf winstgevend te maken zijn extra investeringen nodig.
Door deze overname zijn er straks nog drie mobieletelefonieaanbieders met een eigen netwerk in Nederland. Tweeënhalf jaar geleden waren dat er nog vijf. Maar door het grote aantal aanbieders zonder netwerk (virtuele aanbieders) zal er meer dan genoeg concurrentie blijven, denkt Van Damme. „Ik denk niet dat er een land is met zoveel aanbieders. Klanten hebben echt nog keus genoeg.”

Geen opmerkingen: