01 november, 2007

Hyves stapt in Google's OpenSocial en verbetert prestaties

Hyves gaat content aanbieden via Google's OpenSocial-platform. Bovendien wordt er hard gewerkt aan de performance, vertellen Raymond Spanjar en Koen Kam in een interview.

'Hyves is groter dan Google' kopte Nu.nl begin augustus. De Nederlandse sociale netwerksite, in oktober 2004 opgericht, blijft maar groeien. Met de groei van de site neemt ook de vraag naar nieuwe functionaliteiten toe. Bovendien zorgen de inmiddels ruim 4,5 miljoen leden op piekmomenten voor een enorme belasting van de servers.

Hyves werkt hard aan zowel nieuwe functionaliteiten als een betere performance, aldus Hyves-oprichters Raymond Spanjar en Koen Kam. In navolging van sites als Facebook en MySpace werkt Hyves bijvoorbeeld aan een Application Programming Interface (API), die het mogelijk maakt om applicaties van derden te laten integreren met Hyves, en om Hyves-content te exporteren.

OpenSocial
In een blogposting maakt manager business development Yme Bosma woensdag bekend dat Hyves deelneemt aan het OpenSocial-platform van Google. "OpenSocial maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om een applicatie te maken die zonder specifieke aanpassingen kan draaien op alle websites die OpenSocial ondersteunen." Volgens Bosma kunnen ontwikkelaars vanaf december of januari gebruikmaken van het OpenSocial-initiatief.
Raymond Spanjar bevestigt de deelname van Hyves. "We zitten hier als één van de weinige Europese partners bij en hebben er de afgelopen weken al mee getest." De deelname aan OpenSocial is een aanvulling op de API die Hyves momenteel zelf ontwikkelt.

API
We zijn een API aan het ontwikkelen en dat is een logische stap voor ons omdat andere applicatiebouwers dan nieuwe sociale toepassingen kunnen bouwen op basis van het Hyves-netwerk", aldus Hyves-oprichter Raymond Spanjar. "We verwachten rond het eind van het jaar met een eerste gesloten bèta te beginnen, en deze vervolgens snel breder toegankelijk maken."
Bij het exporteren van Hyves-content, waarvan gebruikers zelf bepalen of die voor iedereen zichtbaar is, of alleen voor Hyves-contacten, speelt privacy een belangrijke rol, realiseert Spanjar zich. "We zullen zeker heel goed kijken naar privacy-issues."
De introductie van een API voor ontwikkelaars zal een grote uitbreiding opleveren van het aantal widgets. De API biedt derden namelijk een stuk code die het mogelijk maakt om applicaties te integreren met Hyves. Hyves werkt nu al met widgets van Last FM en Youtube, maar die zijn niet op basis van een open API toegevoegd. Daarnaadt biedt de site een rss-import aan, waardoor gebruikers bijvoorbeeld externe blogpostings of Flickr-foto's op hun profiel kunnen importeren.


Performance
De snelheid van de site is lange tijd een zorgenkindje geweest, als gevolg van de populariteit van de site. "We groeien harder dan we hebben kunnen bijbenen", aldus technische man Kam. "We krijgen zoveel bezoek dat we een tijd lang inderdaad trage profielpagina's hadden. We merken dat we nu bij beginnen te komen qua capaciteit en profielpagina's zelfs binnen een seconde kunnen tonen". Kam verwijst bovendien naar een Watchmouse-onderzoek uit september, waar Hyves op de zevende plaats eindigde in een onderzoek naar de snelheid van de 20 grootste Nederlandse sites.
Spanjar bevestigt dat er lang capaciteitsproblemen waren. "Hyves is inderdaad heel lang gewoon te traag geweest." De ondernemers anticipeerden keer op keer op een groei, die vervolgens ruim werd overschreden. "Een jaar geleden, in november 2006, hadden we 300 miljoen pageviews per maand. Om de snelheidsproblemen het hoofd te bieden hebben we toen het aantal servers verdubbeld, gebaseerd op de verwachting dat we eind 2007 één miljard pageviews zouden hebben", aldus Spanjar. Inmiddels bedraagt het aantal pageviews maandelijks ruim 2,5 miljard.
"Voor de verdubbeling van het serverpark vorig jaar hadden we 230 servers", aldus Kam. "Sinds 1 oktober 2007 zitten we boven de 1000 servers". Naast de uitbreiding van het serverpark zorgt volgens Kam vooral een betere code voor prestatieverbetering. "We hebben ten opzichte van vorig jaar vier keer zoveel servers, maar zes keer zoveel pageviews. We zijn efficiënter geworden in het serveren van pagina's dankzij veel optimalisatie."

Spanningsveld
Daarmee stipt Kam het belang aan van goede programmeurs. "Onze grootste bottleneck is eigenlijk niet het aantal servers, maar het aantal programmeurs en indirect ook het aantal systeembeheerders. We hebben altijd een spanningsveld tussen nieuwe features die gebruikers willen hebben en de snelheid van de site. En snelheid is ook voor een deel programmeurs de gelegenheid geven om te kijken waar het probleem zit."
Als voorbeeld van optimalisatie noemt Kam de afhandeling van formulieren, die niet langer meer allemaal naar de server worden teruggestuurd, maar via een zogenaamde Ajax-call worden afgehandeld. "Dat betekent dat alleen dat deel van de pagina dat wordt aangepast, bijvoorbeeld een nieuwe krabbel, wordt ververst". Hyves is daarom ook constant op zoek naar programmeertalent. "Voor dat soort optimalisaties heb je programmeurs nodig en daarom zijn we ook altijd op zoek naar de beste programmeurs."

Door Evan Schaafsma

Geen opmerkingen: