16 november, 2007

Tienduizenden Google-computers in Groningen


Wie op zijn computer in Nederland een vraag stelt aan Google, heeft grote kans dat een computer in Eemshaven straks op zoek gaat naar het antwoord, zegt Douwe Osinga, ingenieur bij Google. Het bedrijf maakte bekend dat het in het Groningse Eemshaven volgend jaar een centrum met tienduizenden computers opent.

Het zoekmachinebedrijf weet waar ter wereld een gebruiker zich bevindt en bepaalt zo welk computercentrum het beste een zoekvraag kan beantwoorden. Voor Nederlanders zal dat vaak in Eemshaven zijn, omdat afstand invloed heeft op de snelheid waarmee Google een vraag beantwoordt. Maar als het druk is in het Groningse centrum kan een ander computercentrum worden ingeschakeld.

Dat Google nu zélf naar buiten treedt met het nieuws dat het een computercentrum in Eemshaven opent, is ongewoon. ‘We vertellen meestal niet waar onze computers zich bevinden', zegt woordvoerder Alistair Verney van Google. ‘Dat doen we uit veiligheids- en concurrentieoverwegingen.' De reden om het toch te openbaren, is dat media al enige tijd druk speculeerden over de komst van het centrum.

De zoekgigant heeft gekozen voor Eemshaven omdat er vanuit die plaats snelle glasvezelverbindingen lopen naar Amsterdam, Hamburg en Londen, waar zich belangrijke computerknooppunten bevinden. Ook de aanwezigheid van veel milieuvriendelijke energiebronnen in de omgeving speelt een rol, zegt Osinga. Een computercentrum heeft een flinke hoeveelheid stroom nodig. De komst van de zoekgigant zal niet direct een stimulans zijn voor de werkgelegenheid in Noord-Groningen: tussen de vijf en tien mensen zullen in het centrum gaan werken voor het zoekmachinebedrijf.

Hoeveel computers Google exact gaat plaatsen in Eemshaven wil het bedrijf niet zeggen. Volgens een ruwe berekening van deze krant zou het gaan om ongeveer 50.000 computers. Google investeert wereldwijd dit jaar circa twee miljard dollar in computercentra. Volgens schattingen zijn er wereldwijd 41 computercentra van Google.

In elk computercentrum van Google slaat het bedrijf dagelijks een verse kopie op van vrijwel alle relevante internetpagina’s ter wereld. Computers berekenen welke webpagina’s bij welke zoekvragen passen en sturen de resultaten terug naar een gebruiker. Omdat het aantal gebruikers van Google blijft stijgen, heeft het bedrijf steeds meer computers nodig.
Maar de computers van Google zijn niet alleen ‘druk’ met zoekopdachten. Het bedrijf heeft de laatste jaren ook allerlei nieuwe diensten gelanceerd, zoals een variant van Microsoft Office. Gebruikers bewaren hun documenten niet op hun eigen computer, maar op de computers van Google.

Ook bewaart Google informatie over zoekopdrachten. Wélke informatie precies in Eemshaven wordt opgeslagen, wil het bedrijf ‘in het belang van privacy’ niet vertellen.

Geen opmerkingen: