19 januari, 2007

Wind haalt 133 km in Wilhelminadorp


Stevige windstoten tot diep in het binnenland: dat is volgens het KNMI vanuit weerkundig gezichtspunt het meest opvallend geweest aan de storm van gisteren.
Wilhelminadorp in Zeeland tekende voor de hoogst gemeten windsnelheid: 133 kilometer per uur.

Op Schiphol sloeg de meter uit tot 129 kilometer per uur. Maar ook in het binnenland ging het tekeer: het Gelderse Herwijnen werd een windstoot van 124 kilometer per uur gemeten.

„Ook op andere plekken ver van de kust sloeg de meter meermaals uit tot rond de 120, dat komt echt maar zelden voor“, aldus een woordvoerder van het KNMI.

Met zware windstoten rond tien uur in de omgeving van Rotterdam kondigde de storm zich gisterochtend aan, om daarna uitzonderlijk lang, tot rond middernacht, te blijven doorwoeden.

Hoewel het weer tot chaos leidde, was er volgens het KNMI geen sprake van een verrassing.

„Op de computermodellen van afgelopen vrijdag tekende deze storm zich al af. De dagen daarna is hij steeds in beeld gebleven. Op donderdagochtend hebben we de verwachting maar op twee punten hoeven bij te stellen: stoten tot 130 kilometer per uur in plaats van 120 en windkracht tien voor de hele kust, niet alleen voor de noordelijke districten.“ Dat het land ontregeld raakte, komt volgens de woordvoerder vooral omdat het niet alleen hard waaide, maar ’s middags ook stevig regende. Met in Den Helder zelfs een wolkbreuk: acht millimeter neerslag in tien minuten.

Toch kende ons land nog maar enkele jaren geleden, op 27 oktober 2002, een storm die minstens even zwaar was. Een chaos bleef toen uit. „De windsnelheden gingen tot zelfs 148 kilometer per uur; alleen was het toen zondagmiddag.“

Geen opmerkingen: