09 januari, 2007

ZZP (een goed idee)

De ‘zelfstandige zonder personeel’ is in Nederland bezig met een ongekende opmars. Ruim een half miljoen zzp'ers hebben ontdekt dat het ondernemerschap volop kansen biedt voor mensen met durf en ambitie. Maar er zijn ook valkuilen.

Het aantal nieuwe ondernemingen neemt jaar op jaar fors toe, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel; 65.000 in 2004; 75.000 in 2005; en een recordaantal van 85.000 in 2006. Inmiddels zijn er ruim een half miljoen zzp’ers, vooral in de bouw, consultancy en creatieve beroepen als fotograaf, journalist en webdesigner.

De populariteit van het zelfstandige ondernemerschap heeft vooral te maken met de vermeende vrijheid die daarbij hoort. Maar die ongebondenheid is betrekkelijk.

Uit onderzoek blijkt dat veruit de meeste zzp’ers zich vooral bezighouden met hun kernactiviteit metselen, websites ontwerpen of tuinieren, maar dat ze zich maar matig verdiepen in het ondernemerschap en alles wat daarbij komt kijken, zoals acquisitie en administratie. Dat maakt zzp’ers kwetsbaar, zoals bleek tijdens de recessie van 2002/03, toen nogal wat kleine zelfstandigen in financiële nood raakten omdat opdrachtgevers hun rekeningen niet of veel te laat betaalden. De kwetsbaarheid van zzp’ers voor financiële tegenslag is zorgelijk omdat zij op het terrein van de sociale zekerheid nog altijd tussen wal (werkgevers) en schip (werknemers) vallen.

Verzekeren tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid kan bijvoorbeeld alleen via dure individuele regelingen. De pensioenvoorziening van zzp’ers is eveneens een probleem. Dat heeft geleid tot het cynische grapje dat de afkorting eigenlijk staat voor ‘zelfstandige zonder pensioen’. De vakbeweging, die zzp’ers eens verfoeide als oneerlijke concurrentie van hun traditionele achterban in loondienst, heeft intussen de kleine zelfstandigen omarmd en biedt hen collectieve pensioenregelingen aan. Ook de nieuwe Pensioenwet voorziet in ruimere mogelijkheden voor de oudedagsvoorziening van zzp’ers.

Geen opmerkingen: