20 maart, 2007

eindelijk, de Gyrocopter


De Brabantse ondernemer John Bakker gaat een voertuig op de markt brengen dat kan vliegen als een gyrocopter en rijden als een auto. Het nieuwe vervoermiddel, PAL-V genaamd, kost niet meer kost dan een luxe middenklasse auto en past volgens Bakker binnen bestaande regelgeving in Europa en de VS.
Met de Personal Air and Land Vehicle (PAL-V) zijn snelheden van 200 kilometer per uur op de weg maar ook in de lucht haalbaar. Net als de Carver stuurt het voertuig als een auto en kantelt het als een motorfiets. De PAL-V rijdt 1 op 30 op de weg, en kan tevens op bio-diesel of ethanol functioneren.

Veilig en betrouwbaar
Een gyrocopter heeft net als een helicopter wieken. Deze worden tijdens het vliegen echter niet aangedreven door een motor maar door de lucht. Daardoor werken de wieken als een draaiende vleugel. Een propeller aan de voor- of achterkant geeft de AUTOGIRO haar voorwaartse snelheid.
Vliegen met autogyrotechniek is volgens Bakker relatief gemakkelijk te leren, veilig en betrouwbaar. Zelfs als de motor uitvalt, komt het voertuig veilig aan de grond. De onderneming PAL-V Europes is inmiddels gestart met de werving van personeel voor de verdere ontwikkeling.

Geen opmerkingen: