25 april, 2007

Amsterdams hockey wil eigen Arena


De houten tribunes van het Wagenerstadion kraken in de hete zon als een paar honderd toeschouwers plaatsnemen voor een vriendelijke burenruzie tussen Amsterdam en Pinoké die in 6-0 zal eindigen. Het zijn vooral hockeyers die net klaar zijn met hun eigen wedstrijd, sommigen met de scheenbeschermers nog om.

Het is de vraag hoeveel van zulke zondagen het legendarische stadionnetje – van 1939 – nog zal beleven. De Amsterdamse ‘Bosclubs’ Pinoké, Amsterdam en Hurley hebben vergevorderde plannen om een nieuw, multifunctioneel hockeystadion neer te zetten. Met een dak dat open kan en een capaciteit van een kleine 15.000 stoeltjes. „Zeg maar een kleine Arena”, zegt Amsterdam-voorzitter Jos Hensel, die de plannen volgende maand zal presenteren. Kosten: 50 miljoen euro. En het moet in 2010 in gebruik worden genomen.

Hensel ziet het helemaal voor zich: een vrijdagavond met drie thuiswedstrijden achter elkaar, voor de mannen- en vrouwenploegen van de drie Amsterdamse clubs. „Camera’s erbij, dan heb je een prachtige hockey-avond. Het wordt spectaculair.” Twijfels over de afloop heeft Hensel niet. „Het komt er, honderd procent.” De clubs zijn al een heel eind, verzekert hij.

Een consortium met sponsor ABN Amro, bouwer Dura Vermeer en bedrijven als Maarssen Groep, Eiffel en Media Landscape staat klaar voor de bouw van het nieuwe hockeycentrum van Nederland, zoals Hensel het graag ziet. Hij is overigens niet de enige met dergelijke ambities, want er komt concurrentie uit Rotterdam en Eindhoven. „Dat is alleen maar mooi voor het Nederlandse hockey”, zegt Hensel. Het stadion moet voor meer dan alleen hockey worden gebruikt. Ook het Amsterdamse paardenevenement CHIO of het ABN Amro-tennistoernooi, dat nu nog in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy wordt gespeeld, zouden er perfect passen.

De hockeyer? Hij hoeft niet weg uit het stadionnetje waar zoveel historie is geschreven, zoals de Nederlandse wereldtitel van 1973. „Het moet ook voor de spelers en de toeschouwers leuk zijn. Van mij hoeft het grote geld niet in de sport. Kijk naar Ajax, die zijn niet mooier gaan voetballen in de Arena. Er ontbreekt een bepaald gevoel, dat je in De Meer wel had. Het Wagener-stadion is een fijne plek. Hoe moet je een hockeystadion vullen met 15.000 toeschouwers? En onder een dak hockeyen? Ik zou het niet willen.”
NRC/Rob Schoof

Geen opmerkingen: