13 februari, 2008

Eerste gsm's met Google's software

In Barcelona toonden fabrikanten de eerste telefoons met het nieuwe Google besturingssysteem: Android. Verschillende fabrikanten toonden op het Mobile World Congress voor het eerst voorbeelden van Android, het gratis besturingssysteem dat Google samen met zo’n dertig bedrijven, waaronder T- Mobile en Samsung, ontwikkelt voor mobiele telefoons.
Het belangrijkste verschil met andere besturingssystemen op mobiele telefoons, zoals Symbian en Windows mobile, is dat Android werkt op zogeheten open source Linux software die ontwikkelaars gratis toegang geeft tot onderliggende codes. Hierdoor kunnen programmeurs steeds weer nieuwe applicaties bouwen voor het systeem en via internet beschikbaar stellen om te downloaden. Google hoopt met het platform ook op mobiele telefoons een plek te verwerven.
Uit de drukbezochte demonstraties die fabrikanten als Advanced RISC Machines(ARM), Texas Instruments en NEC in Barcelona gaven, bleek dat het platform in ieder geval makkelijk toegang biedt tot de diensten van Google. Zo hadden bijna alle prototypes directe koppelingen naar Gmail en Google Maps. Texas Instruments toonde een pda (een klein draagbaar toestel dat computer-, telefonie-, fax- en netwerkfuncties combineert) met Android waarmee gebruikers kunnen bladeren door hun eigen zoekgeschiedenis in Google.
In november vorig jaar werd het Android-platform door Google aangekondigd. Het ziet er naar uit dat op z’n vroegst aan het einde van dit jaar de eerste telefoons die met Android werken in de winkels komen te liggen.

Geen opmerkingen: