11 februari, 2008

Slechts kwart eurobiljetten is Nederlands

Van alle bankbiljetten in de Nederlandse portemonnees is nog slechts 26 procent In Nederland gedrukt. Een laagterecord, zo blijkt uit onderzoek van eurobilltracker.com.
Slechts een kwart van de eurobiljetten in Nederland zijn van eigen makelij.
Het onderzoek wordt ‘continu’ uitgevoerd door vrijwilligers van de website. De meeste biljetten zijn van buitenlands makelij, 74 procent om precies te zijn. Een jaar geleden werd nog 40 procent van de eurobriefjes in Nederland gemaakt.
Duitsland
Kort na de introductie van de euro in januari 2002 was dat zo'n 95 procent.
Door buitenlandse reizen en internationaal bankverkeer zitten in de Nederlandse portemonnees veelal biljetten uit Duitsland (22 procent) en Frankrijk (19 procent). Relatief veel eurobriefjes komen uit de vakantielanden Oostenrijk (11 procent) en Spanje (10 procent).
Serienummer
De herkomst is te herkennen aan een letter voor het serienummer op het biljet. Zo staat een P voor Nederland, een X voor Duitsland en een U voor Frankrijk.
De nationale banken van de eurolanden spreken onderling af wie welke biljetten drukt. Het aantal biljetten varieert daarom voortdurend.
676 miljard
Dit jaar laat Nederland biljetten van 20 en 50 euro bijdrukken. Vorig jaar kwamen er nieuwe Nederlandse 10 en 100 eurobriefjes in omloop, zo meldt de Europese Centrale Bank.
In totaal circuleerden eind december 12,1 miljard bankbiljetten met de euro. Die waren samen 676 miljard euro waard. Meest in omloop is het briefje van 50 euro.

Geen opmerkingen: