21 november, 2008

Je wordt ouder pappa

Als je ouder wordt kijk je vaker terug op dit soort zaken.
DOS 1.0, Guide to Operations, User manual, en dat alles voor 640k.

-
Windows is vandaag 23 jaar geworden. Op 20 november 1985 werd Windows 1.0, het originele 16-bit besturingssysteem, geboren.
Microsoft kondigde het concept van grafische vensters aan in de lente van 1983. De eerste versie van Windows kwam echter pas in november 1985 uit. Windows 1.0 werd door 55 ontwikkelaars in een jaar tijd ontwikkeld. Het besturingssysteem was een revolutie op het gebied van bedieningsgemak. Gebruikers konden met een muis door het besturingsysteem navigeren en de verschillende functies en applicaties gebruiken.

Windows 1.0 kwam met een aantal desktopapplicaties (MS-DOS File Management Program), een kalender, een digitaal kladblok, een calculator en telecommunicatieprogramma's om hun dagelijkse activiteiten mee te beheren. Revolutionair was ook dat gebruikers tussen programma's konden switchen zonder deze eerst te moeten afsluiten en weer opstarten.

Windows 1.0 had 256 kleuren, schaalbare vensters, een plek gereserveerd voor geminimaliseerde programma's (dit werd later de taakbalk) en de mogelijkheid om het uiterlijk van de vensters aan te passen. Microsoft introduceerde in Windows 1.0 ook het concept van de "Control Panel" en interface-opties als tekstvelden, radiobuttons en scrolling bars. In Windows 1.0 konden vensters gemaximaliseerd en geminimaliseerd worden, maar ze konden elkaar niet overlappen zodat het onhandig was om meerdere vensters tegelijk open te hebben.

Speciaal voor de verjaardag van Windows 1.0 heeft Microsoft-baas Steve Ballmer een hilarische advertentie voor Windows 1.0 uitgebracht. Ballmer schreeuwt zijn enthousiasme uit voor Windows Write, Windows Paint, Notepad en een klokapplicatie.

Geen opmerkingen: