27 maart, 2009

Vierkantje

Verschillende eigenaren van leegstaande panden in de Bergse binnenstad zouden bereid zijn één tot twee jaar lang startende ondernemers een kwart korting te geven op de huur.

Dat zegt wethouder Ton Linssen (economische zaken). Hij gaat 2 april met dertig gebouwenbezitters om tafel om ze zover te krijgen. De huurkorting is beduidend minder dan die waarmee Linssen eerder schermde: in november kondigde hij een plan aan met dezelfde onderdelen, maar toen nog met 'een huur van dertig procent van de normale prijs'.

Linssen benadrukt dat de gemeente de korting niet zelf gaat financieren. "Dat is aan de eigenaren. Maar die hebben ook niks aan leegstand." En de recessie heeft die leegstand de laatste maanden alleen maar doen toenemen, weet ook Linssen.

"Dus ondernemers die zin hebben om te beginnen in het centrum of de aanloopstraten, zijn dan van harte welkom." De beginnend winkeliers moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen. Hebben ze het ene na het andere faillissement achter de rug, dan maken ze geen kans. Iets toevoegen aan het aanbod is ook een vereiste.

"Niet de zoveelste schoenen- of kledingzaak, liever curiosa-, antiek- of ambachtszaakjes. Maar ook een winkel die veertig soorten koffiebonen verkoopt of een condomerie, zijn van harte welkom." Starters die meedoen worden door medewerkers van de Kamer van Koophandel gecoacht. En ze kunnen mogelijk een tijdelijke winkelinrichting huren.

Geen opmerkingen: