22 augustus, 2010

Kritische noot

Sinds eind jaren negentig is de microkredietsector dermate gecommercialiseerd dat het aantal aanbieders niet meer te tellen is. Er zijn tal van bedrijven op de markt die het puur om hun eigen gewin gaat en rentepercentages van 40 tot 75 procent vragen. De recente beursgang van India’s grootste microfinancier SKS leverde de top miljoenen op.


Door de enorme groei van de microkredietsector is het overzicht zoek. 
Rest de vraag waarom iedereen dan voorstander blijft van het krediet. ‘Kwestie van politiek en ideologie. Het principe van jezelf zonder hulp van de staat uit de armoede helpen past bij de neoliberale tijdsgeest’, zegt Bateman, die binnenkort de Britse en Deense overheid adviseert.


Máxima ziet hij in september op een conferentie. ‘Beroemdheden worden slecht geadviseerd en gaan bij succesverhalen op bezoek. Ze zouden eens moeten vragen: mevrouw de mandenmaker, hoe representatief bent u? Het effect van microkrediet is hetzelfde als het besluit om mensen geen pensioen te geven maar een lot in de loterij. Je vindt altijd winnaars. Maar je kunt net zo moeilijk hard maken dat een lot de beste pensioenvoorziening is, als dat microkrediet de route uit de armoede is.’

Geen opmerkingen: