14 juni, 2007

Waarom niet naar Zevenbergen?


Als de Chinezen komen, doen ze dat via Roosendaal. De delegatie die vanuit Yanghzou in West-Brabant vertoefde en hier de intentie heeft uitgesproken een Chinese Trade Center te willen bouwen, is zeer te spreken over de kwaliteiten van de regio. De centrale ligging in West-Europa, de goede verbindingsmogelijkheden en het gunstige investeringsklimaat zijn de belangrijkste troeven, zo vertelden de Chinese investeerders gisteren.

Ze hebben tijdens hun bezoek aan Brabant niet alleen gesproken over het Trade Center. Maar dat was wel het belangrijkste resultaat van de besprekingen, die door het Rewin zijn geregisseerd. Het Trade Center wordt een soort vooruitgeschoven Chinese post in Europa. Met Chinese architectuur, een Chinese tuin, een Chinees hotel met zestig kamers, een Chinees restaurant en een opleidingsinstituut. Er komen naar verwachting 250 mensen te werken. De bedoeling is dat investeerders die vanuit China iets in Europa willen opzetten, vanuit het Trade Center de mogelijkheden komen bestuderen. Het wordt ook een kenniscentrum over Europese regio's, de vestigingsmogelijkheden en de cultuur. Tijdens hun verblijf in Roosendaal kunnen de aanstaande Chinese investeerders ook taalcursussen volgen. Woordvoerder Kees Nuijten van het Rewin verwacht dat bedrijven die overwegen zich in Europa te vestigen, hun oog snel op de regio West-Brabant zullen laten vallen, als hier het Trade Center eenmaal functioneert. "Dat biedt nieuwe perspectieven voor dit gebied, die op termijn tot nog veel meer arbeidsplaatsen kunnen leiden."

Wethouder Jan Pelle zei de komst van de Chinezen een verrijking voor Roosendaal en Nederland te vinden. "De wereld globaliseert steeds meer en deze regio benut de economische impulsen die daarvan uitgaan door de komst van het Chinese Trade Center."

Geen opmerkingen: