25 augustus, 2007

Euro Hockey League (EHL)


Dit najaar start het eerste seizoen van de Euro Hockey League (EHL), de nieuwe Europese competitie waarin vierentwintig clubs uit twaalf landen strijden om de Europese titel. Tijdens het Europees kampioenschap in het Engelse Manchester is er geloot voor de eerste ronde. Tevens is bekend gemaakt dat er de wedstrijden van de eerste ronden zullen worden afgewerkt op de velden van HGC (26-28 oktober) en bij het Belgische Antwerp op 2 tot en met 4 november.

Groep A: Atletic Terrassa, Rotterdam, Grange HC
Groep B: Royal Antwerp, Club de Polo, Dinamo Elektrostal
Groep C: Bloemendaal, Uhlenhorster, Grunwald
Groep D: Club an der Alster, HGC, Waterloo Ducks
Groep E: Kelburne, Loughborough, Luzerner
Groep F: Pocztowiec Poznan, Club Egara, Pembroke Wanderers
Groep G: Reading, Crefelder, St. Germain
Groep H: Dinamo Kazan, Cannock, Wien

In de eerste ronde speelt iedere club eenmalige tegen de andere twee clubs in de groep. Nummer één en twee van iedere groep gaan door naar ronde twee. Voor de nummers drie zit het Europese toernooi er na één toernooi op.

Eyeworks, het bedrijf van Reinout Oerlemans, gaat de EHL produceren voor televisie. In Nederland zullen de beelden uitgezonden worden via Net5. "We willen een breder publiek bereiken", aldus Oerlemans tegenover Sporttribune. "Hockey moet een stuk aantrekkelijker worden op televisie. Daarom komt er meer entertainment rond de wedstrijden en passen we in overleg met de Europese Hockeybond de regels enigszins aan." Zo wil de oud-speler van Klein Zwitserland een tijdstraf inlassen bij een groene kaart, een time-out halverwege iedere helft en een te vroeg uitgelopen speler bij een strafcorner uitsluiten voor die strafcorner.

In eerste instantie zullen de wedstrijden door negen camera's in beeld gebracht worden. Oerlemans wil dat aantal uitbreiden naar zestien, waaronder een in de helm van de keepers. Tijdens de loting bleek dat een dergelijke professionele benadering nog geen vanzelfsprekendheid is in de hockeywereld. Een dame, die assisteerde bij de loting, leunde iets te hard op de tafel. De klaargelegde lotingsballetjes gingen daardoor aan het rollen en vielen op de grond. Omdat teams uit hetzelfde land niet in dezelfde poule mochten komen, duurde het nog even voor alle ballen weer op de goede plek lagen.

Geen opmerkingen: