27 augustus, 2007

NIEUWE REGELS TIJDENS EHL

Tijdens de Euro Hockey League zullen een aantal spelregels worden aangepast om het spel spannender te maken en om de televisieproducent de kans te geven de kijker hier en daar uit te leggen wat er gebeurt in de wedstrijd. Een gelijkspel zal tijdens dit toernooi bijvoorbeeld niet bestaan, via een Penalty Shoot Out vanaf de 23-meter lijn wordt er altijd een winnaar bepaald. En dat is nog maar één van de nieuwigheidjes. Een nieuwe competitie, een nieuw begin; en een ideaal moment om nieuwe ideeën door te voeren en uit te testen. Tijdens de EHL zullen er nogal een aantal dingen anders zijn.

  1. In elke speelhelft zal er halverwege een Time Out zijn. In deze 2,5 minuut mogen de teams met de coach praten en de tv-kijker zal mee kunnen luisteren met deze gesprekken.

  2. Wie te vroeg uitloopt bij een strafcorner wordt naar de andere kant van het veld gestuurd. Iemand anders mag in zijn plaats verdedigend uitlopen, maar deze speler niet meer.

  3. Bij een groene kaart moet een speler twee minuten naar de kant, bij geel blijft het hetzelfde; vijf of tien minuten. Bij een tweede gele of groene kaart wordt de eerder gekregen tijdstraf verdubbeld.

  4. De scheidsrechter moet per se zestig seconden de tijd nemen voor een strafcorner genomen mag worden. Dit om thuis op het gemak de herhaling (en de commercials?) te kunnen bekijken.

  5. De Penalty Shoot Out zal elke wedstrijd beslissen die na twee keer vijf minuten verlengen nog niet is beslist. De verlenging wordt gespeeld via het Silver Goal principe, de helft waarin de beslissende goal valt wordt uitgespeeld. In de Shoot Out krijgen drie spelers elk acht seconden de tijd om naar de goal te lopen en te proberen te scoren. Is de stand dan nog gelijk, dan komt er weer een serie van drie spelers per ploeg.

  6. Er komt bij elk duel een Video Umpire, wiens beslissingen ook te horen zijn voor de kijkers.

  7. Door geluidsverbindingen wordt alles wat de coaches zeggen hoorbaar voor de kijker, ook de gesprekken met hun assistenten.


Op televisiegebied zal er ook veel veranderen. Camera’s in de kleedkamers, camera’s op rails die meerijden met spelers in actie, maar liefst negen camera’s die de wedstrijden vastleggen, Reinout Oerlemans en zijn bedrijf Eyeworks gaan erg ambitieus te werk. Rondom de wedstrijden wordt er in de studio gesproken met experts. Het geheel zal te zien zijn op NET5.(Nathalie Nuiten)

Geen opmerkingen: