02 augustus, 2007

Het nieuwe netwerken, solliciteren via Hyves?

Tegenwoordig zit onze mailbox vol met mailtjes van vrienden uit de oude doos en van personen die we kennen uit een grijs arbeidsverleden. Of we hun uitnodiging voor digitale netwerken als Hyves, Hi5 en LinkedIn willen accepteren. Waarom?

We kunnen toch bellen, sms’en en e-mailen als we daar behoefte aan hebben. En wat moeten we met een digitaal netwerk met 3000 vrienden van vrienden?! Misschien moeten we het woord ‘vrienden’ niet te serieus nemen en de nadruk leggen op ‘contacten’. Contacten die niet alleen op sociaal, maar ook op professioneel gebied van belang kunnen zijn. En hoe dieper in slaap, hoe waardevoller ze blijken te zijn!

Naar schatting blijkt maar liefst 70 tot 80% van de vacatures nooit de kranten of het internet te bereiken. Deze vacatures worden vaak vervuld door open sollicitaties. Daarnaast geven veel werkgevers de voorkeur aan ‘via via’. Veel werknemers ontvangen een bonus voor het aanbrengen van een nieuwe collega.
Dat ons netwerk dus goud waard is, zou ons eigenlijk niet ontgaan moeten zijn. En toch storten de meeste van ons zich nog steeds vol overgave op die 20 tot 30% van de vacatures waarvoor geadverteerd wordt. Het topje van de ijsberg!

Slapende contacten
Het kan dus geen kwaad om iets meer te focussen op ons netwerk en de contacten wat op te poetsen. Wie netwerken toch vooral associeert met snelle jongens met een vlotte babbel kan opgelucht ademhalen. Online sociale netwerken winnen steeds meer aan populariteit.
Met een profiel bij deze sites heb je de eerste stap gezet in de wereld van het simpele en effectieve online netwerken. Netwerken is namelijk niet alleen een zakelijke activiteit, maar vooral een enorm persoonlijke, je contacten moeten je die baan gúnnen.

Via een internetwerk breng je eenvoudig je eigen netwerk in kaart en je hebt de mogelijkheid om het via via uit te breiden. Het aantal contacten kan zo gemakkelijk oplopen tot in de duizenden. In eerste instantie denk je natuurlijk aan je familie en goede vrienden, maar tijdens de jacht op een baan of stage blijken juist de 2e graads vrienden het meest interessant te zijn.
In The Strength of Weak Ties (onderzoek uit 1973) noemt de Amerikaanse socioloog Mark Granovetter deze zogenaamde vrienden van vrienden slapende contacten die veel waardevoller zijn dan je 1e graads netwerk dat dicht bij je staat. Over het algemeen is jouw directe omgeving bekend met jouw ideeën en wensen. Voor verrassende informatie waarvan je zelf nog niet op de hoogte bent moet je bij je via via contacten zijn.
Succes komt vaak uit onverwachte hoek! Dus hoe groter je netwerk, hoe groter de kans dat je in contact komt met iemand die dé baan voor je weet.

Serieus netwerken
Netwerken als Hyves en Friendster richten zich voornamelijk op het no-nonsense sociale contact tussen leden. Het Amerikaanse netwerk LinkedIn is bewust zakelijker georiënteerd. Het netwerk richt zich op de arbeidsmarkt en leden zullen vooral personen uitnodigen die carrièretechnisch iets voor hen kunnen betekenen. Ook werkgevers zijn veelvuldig op LinkedIn te vinden.
Als je een vacature tegenkomt die je interessant lijkt, zie je meteen wie binnen jouw netwerk contacten heeft met het bewuste bedrijf en je wellicht zou kunnen introduceren. Serieus netwerken dus! Ook openBC richt zich op de zakelijke relaties tussen leden. Met name LinkedIn is geweldig als je op zoek bent naar banen.

Gluren in je foto-album
Met z’n allen brengen we steeds meer tijd achter de computer door en digitale contacten zijn eenvoudig te leggen en zeer efficiënt. Het is dan ook zeker niet ondenkbaar dat steeds meer werkgevers en werkzoekenden de weg naar de online netwerken zullen weten te vinden. Met name LinkedIn en openBC worden als waardevol beschouwd tijdens de banenjacht.

“Je hoeft niet bang te zijn dat je binnenkort doorlopend ‘gescreend’ gaat worden door bedrijven. Wanneer je je cv koppelt aan je profiel kun je o.a. aangeven welk soort werk je zoekt en of je gevonden wilt worden door potentiële werkgevers. We vinden het namelijk belangrijk dat leden zich thuis blijven voelen op Hyves. Je kunt zelf je privacy bepalen door bijvoorbeeld je privé-foto’s af te schermen voor bepaalde groepen.”
Online netwerken – met of zonder foto’s – kunnen dus goed van pas komen, niet in de laatste plaats als je op zoek bent naar een baan. Hoe meer contacten, hoe groter de kans op succes. Uiteindelijk speelt toeval natuurlijk een grote rol, maar het toeval op deze manier een aardig duwtje in de rug geven, kan zeker geen kwaad!

Geen opmerkingen: