06 augustus, 2008

Factoring, oplossing ook voor kleinere bedrijven?

Startende ondernemers gaan grotendeels in de zomervakantie failliet, omdat afnemers hun rekeningen niet of te laat betalen.
Dat blijkt uit de debiteurenbeheerder IFN Finance op basis van de eigen Betalingsmonitor. Nicole Anink, directeur Commercial Factors van IFN Finance, geeft aan dat te weinig starters beseffen dat facturen 's zomers extra lang blijven liggen. 'Veel bedrijven zijn dan niet of onderbezet. Soms zijn hele salarisadministraties drie tot vier weken onbereikbaar', aldus Anink in het AD.
BufferIFN Finance, een dochter van ABN AMRO, is één van de vier grote debiteurenbeheerders voor het MKB. Het bedrijf zorgt ook voor financiering en schiet betalingen van rekeningen voor. Anink tipt starters dat zij in het voorjaar al hun kaspositie moeten inventariseren. Zo nodig kunnen ze een financiële buffer aanleggen. Veel jonge ondernemers doen dat niet, omdat ‘de passie van starters in het ondernemen zit, niet de administratie.’ Als de starter duidelijke afspraken over betaling maakt, is veel leed te voorkomen.
Recordjaar
De Kamer van Koophandel (KvK) maakte overigens bekend dat het aantal inschrijvende startende bedrijfjes even hoog ligt als in recordjaar 2007. Tot 1 juli schreven 56.796 starters zich bij de KvK in. Volgens een woordvoerder is een aantal van 100.000 starters dit jaar niet ondenkbaar. Vooral het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) groeit in rap tempo. Zij vormen ruim de helft van het aantal starters.

Geen opmerkingen: