31 december, 2008

A small step for man, a giant step for mankind

De contracten worden ondertekend. (Foto: Willem Jan Joachems)

De contracten worden ondertekend. (Foto: Willem Jan Joachems)

KLUNDERT - Shell Moerdijk heeft woensdag bijna alle reservegrond aan het havenschap verkocht. Het gaat in totaal om 131 hectare. Het terrein grenst aan het bestaande Shell-terrein langs de Chemieweg. Het is geschikt voor alle soorten industrie, tot en met de zwaarste categorie. Volgens de nieuwe eigenaar, havenschap Moerdijk, is er nu al veel belangstelling.


Het stuk grond (midden op de foto) dat verkocht is aan het havenschap Moerdijk.

Er zijn meer dan zes bedrijven die zich er willen vestigen. Daaronder is ook een energiebedrijf dat er een gasgestookte elektriciteitscentrale wil bouwen. Dat zou dan de derde elektriciteitscentrale worden op Moerdijk.

Caldic
Of ook de chemische fabriek van Caldic in Zevenbergen naar het terrein gaat verhuizen, is onbekend. De gemeente Moerdijk wil graag dat het bedrijf vertrekt zodat Zevenbergen kan uitbreiden en er onder meer een nieuwe randweg kan aanleggen. Het terrein grenst deels aan de Westelijke insteekhaven en er kan 700 meter kade worden gebouwd, waaronder terminals voor zeeschepen.

Met de aankoop van de 131 hectare is er ineens veel nieuwe grond op de markt gekomen. Maar volgens havenschapdirecteur Udo Uiterwijk betekent dat niet dat de omstreden plannen voor het nabijgelegen Moerdijkse Hoek van de baan zijn. Volgens Uiterwijk is dat gebied ten noorden van Zevenbergen tussen de A16 en A17, meer geschikt voor andere soorten bedrijvigheid zoals transportbedrijven.

Historisch
Al jaren wordt er gesproken en ook onderhandeld over braakliggende stukken grond op industrieterrein Moerdijk. Veel partijen zijn het er over eens dat eerst die open plekken bebouwd moeten worden en dat er dan pas nieuwe bedrijventerreinen moeten worden aangelegd. De grondverkoop door Shell wordt dan ook 'historisch' genoemd. Zelden wordt in Nederland zo veel waardevolle industriegrond in één keer verkocht.

Shell Moerdijk weigerde jarenlang het stuk te verkopen omdat ze het zelf beschouwden als 'strategische grondreserve'. Volgens het havenschap was Shell er inmiddels van overtuigd geraakt dat het terrein ook niet op de middellange termijn gebruikt zou gaan worden. Het olie- en chemieconcern heeft overigens nog steeds braakliggende grond over voor toekomstige uitbreidingen. Aan de kant van de jachthaven van Noordschans ligt nog 85 hectare.

Wat Shell precies heeft gekregen voor het terrein is niet bekend gemaakt maar het gaat vermoedelijk om vele miljoenen euro's. Industrieterrein Moerdijk is met 2600 hectare (26 miljoen vierkante meter) de grootste in zijn soort in Noord-Brabant en heeft als enige een zeehaven. Het terrein is goed voor 1,3 procent van het totale Nederlandse energieverbruik.

Geen opmerkingen: