12 oktober, 2006

Een AB'tje (Arbitrage volgens Bolhuis)


Bolhuis heeft, zelf 128-voudig international, een duidelijke mening over het hockey als spel. De scheidend voorzitter pleit voor een rigoureuze mentaliteitsverandering op het veld. ,,Het acceptatieniveau moet omhoog,’’ vindt Bolhuis.

,,Er wordt te veel gediscussieerd, te veel gepraat.
Hij heeft er zijn ideeën over. ,,De scheidsrechters in het hockey zijn er alleen maar op gefocust om het spel onder controle te houden. Dat moeten we dus niet willen. ,,Laat het spel vrijer, laat meer toe. Alles wel binnen de bestaande regels. Overtreed je die, dan moet er ook meteen worden ingegrepen. ,,En dan niet met zo’n nietszeggende groene kaart, maar met geel. Meteen voor vijf à tien minuten aan de kant. Dat geeft duidelijkheid. Een kwestie van scherper de regels toepassen.’’

Volgens Bolhuis is de scheidsrechter in het huidige hockey te nadrukkelijk aanwezig. ,,Tijdens een wedstrijd hebben de mensen langs de kant het meestal over de arbitrage en niet over het spel en de spelers. Dat is toch vreselijk? ,,Een scheidsrechter moet ook niet steeds uitleggen waarom hij een bepaalde beslissing heeft genomen. Hij is altijd in de verdediging, altijd aan het controleren. Dat doet hij door veel te fluiten, door soms hard te fluiten. Daar moeten we vanaf.’’ Weg met de discussies in het veld!

Het zou volgens Bolhuis de amusementswaarde van het hockey ten goede komen. En daar is het hem vooral om te doen. Hij noemde in zijn periode als voorzitter de arbitrage al eens ‘een sekte’ en ‘een militaire organisatie’. Dat wil hij nu niet herhalen. ,,Ik vind dat de scheidsrechters zich de afgelopen jaren goed hebben ontwikkeld. Nu moeten we ook deze laatste stap maken.’’ André Bolhuis wenst niet, op een paar kleine nuances na, aan de spelregels te morrelen. De groene kaart moet natuurlijk worden afgeschaft, vindt hij al jaren. En het stick afhouden. ,,Niemand begrijpt die regel.’’

1 opmerking:

Anoniem zei

Niet alleen stick afhouden zorgt voor veel onbegrip. Ook shadow wordt door veel scheidsrechters, spelers en toeschouwers niet begrepen. Daardoor wordt er vaak niet voor gefloten en als er wel voor wordt gefloten leidt dat vaak tot een gespannen sfeer. Misschien ook een idee om af te schaffen?