17 februari, 2007

Googelen tijdens je sollicitatie

Als je solliciteert, zul je jezelf zo goed mogelijk willen presenteren.
Zowel in je CV als in je sollicitatiebrief. Maar veel bedrijven kijken verder dan deze twee documenten. Ze zijn ook geïnteresseerd in de mens achter de kandidaat en kunnen daar tegenwoordig heel eenvoudig achter komen. Met behulp van Google. Even je naam invullen en alle berichten van én over jou verschijnen binnen een tel op het scherm van de werkgever bij wie jij solliciteert.
Realiseer je dus dat er geen gekke en belastende zaken van of over jou op internet staan. Seksistische dronkemanspraat op een of andere onbeduidende website, weblog of forum wordt sneller gevonden dan je denkt.
Zelfs krabbels op E-bay en Marktplaats verschijnen gewoon in de resultatenlijst van Google.
Test daarom zelf regelmatig wat er over jou op internet verschijnt, zodat je eventueel schokkende dingen nog kunt verwijderen. Typ je voor- en achternaam in op Google.nl (liefst tussen aanhalingstekens) en controleer de pagina’s die verschijnen. Want bedenk: wat jij ziet, kan iedereen zien!

Google je gesprekspartner
Maar wat die werkgever kan, kan jij ook. Dus als jij straks op gesprek mag, kun je natuurlijk ook even zelf vooraf je gesprekspartner ‘googlen’. Wat voor een persoon is het, wat is zijn achtergrond, wat zijn z’n interesses? Hoe meer je weet en hoe beter het beeld van die persoon, hoe prettiger je een gesprek in kunt gaan.

De informatie die je vindt, kan van pas komen in het gesprek. Als je weet dat degene actief een sport beoefent, kun je jouw eigen sportiviteit extra benadrukken. Het is wel belangrijk dat je dit op een terughoudende manier doet en niet laat merken dat je al heel veel voorkennis hebt. De kracht zit hem in het feit dat je het wel weet, maar dat de ander dat niet doorheeft.

Wees discreet met de informatie
Je kunt de meest opmerkelijke informatie boven water krijgen als je googelt op de naam van je gesprekspartner. Zeker als deze een weblog heeft of op forums zijn mening post. Ga daar zo discreet mogelijk mee om en hou deze informatie voor jezelf. Als je bewust laat merken dat je meer van je gesprekspartner weet dan dat hij veronderstelt, komt dit erg vervelend over. Het zal je kansen zeker verkleinen als jij hem meedeelt dat je alles weet over zijn hobby tuinieren en dat je wel tips hebt voor het onderhouden van zijn rozenperk aan de Amstelveenseweg 248-C.

© Monsterboard.nl

Geen opmerkingen: