01 februari, 2007

Google mag naam 'Gmail' niet gebruiken in Europa

Het Europese Harmonisatiebureau voor de Interne markt heeft besloten dat Google de naam Gmail niet mag gebruiken in Europa.

De Duitse Daniel Giersch heeft met deze uitspraak een overwinning geboekt op de zoekgigant. Giersch beargumenteerde dat de naam Gmail te veel lijkt op de naam G-mail, die door hem is vastgelegd. Mensen die zich bij G-mail registreren krijgen een gmail.de e-mailadres. Het Harmonisatiebureau voor de Interne markt, dat belast is met de registratie van Gemeenschapsmerken en Gemeenschapsmodellen, heeft de 32-jarige Duitser in het gelijk gesteld.

Eerder was Giersch al succesvol bij de Duitse rechtbank. Het gevolg daarvan is dat Duitse internetters die zich registreren bij de e-maildienst van Google, geen gmail.com-account, maar een googlemail.com-account krijgen.

Volgens Giersch lijdt zijn G-mail-dienst onder het gebruik van de naam Gmail door Google. "Ik moet continu aan mijn investeerders uitleggen dat mijn onderneming niets te maken heeft met berichtgeving over Google's Gmail", aldus Giersch.

In een interview dat Giersch vorig jaar heeft gegeven, vertelde hij dat hij het gedrag van Google erg bedreigend, agressief, onbetrouwbaar en bovenal 'evil' vond. Giersch meldt dat Google hem op een zeker moment 250.000 dollar heeft geboden om de naam te mogen gebruiken.

Google kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. Arstechnica schrijft echter dat het, gezien de eerdere overwinningen van Giersch, onwaarschijnlijk is dat het bedrijf zal winnen. Als Google niet besluit in hoger beroep te gaan, zal Google in Europa de naam Google Mail voor zijn e-maildienst moeten gaan gebruiken. In het Verenigd Koninkrijk is Google al eerder gestopt met het gebruik van de naam Gmail. Dit hield verband met een geschil met het bedrijf Independent II Research.
Door Judith Groot

Geen opmerkingen: