08 februari, 2007

Na de dressuur in de frituur? (Of, waarom ik wel paardenvlees lust)


Snackfabrikanten verwerken massaal paardenvlees in frikandellen, kroketten, gehaktballen, bitterballen en hamburgers. Dit blijkt uit keten-onderzoek van studenten aan Wageningen Universiteit in opdracht van Stichting Wakker Dier. Van de 286 onderzochte snacks bleek in 32% paardenvlees te zitten. In frikandellen en gehaktballen werd in meer dan de helft van de snacks paardenvlees aangetroffen. Wakker Dier liet het onderzoek uitvoeren vanwege het sterk stijgende aantal consumentenvragen die zij hierover ontvangt.

Nederland 'verpaard': afgelopen 15 jaar verdubbelde het aantal paarden tot momenteel circa 400.000. Het paard is van landbouwdier steeds meer een huisdier geworden en steeds minder mensen willen paardenvlees eten. De vleesindustrie krijgt echter door de 'verpaarding' steeds meer paardenvlees te verwerken en stopt deze massaal in producten als snacks.
Naast de Nederlandse paarden wordt zeer veel paardenvlees uit het buitenland verwerkt.

Nederland is een spil in de internationale paardenvleeshandel. Als vijfde grootste importeur van paardenvlees ter wereld, koopt Nederland vooral paardenvlees uit Zuid Amerika. In Nederland worden het paardenvlees verwerkt, de duurdere delen (biefstuk en rookvlees) naar voornamelijk Zuid Europa geëxporteerd en de restdelen in Nederlandse snacks gestopt. De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks 0.6 kilo paardenvlees, grotendeels zonder dit te weten in de vorm van snacks.

Geen opmerkingen: