28 mei, 2008

Geen vooroordeel alsjeblieft


Hockey... is het nou wel een TV sport of niet? Te veel regels? Een ding is wel zeker, hockey is 'booming'. Er gaan steeds meer mensen hockeyen en 'we' zijn de snelst groeiende sportbond van Nederland. Toch zien we al bijna tien jaar op zondag maar één samenvatting van een gespeelde hockeywedstrijd. Een samenvatting kun je het eigenlijk niet noemen, ze duren gemiddeld zo'n drie minuten en alleen de doelpunten worden getoond. Bij grote evenementen kan er af en toe een livewedstrijd vanaf. De Euro Hockey League is hoe we het graag zouden zien, maar dat is maar vier weekenden per jaar.

De vraag blijft natuurlijk, is hockey een TV sport? en is het aantrekkelijk voor de gemiddelde sporttoeschouwer. Is het goed te volgen? Is het balletje te klein? Te veel regels? Dacht het niet! De National Football League (NFL) in Amerika is immens groot en heeft talloze regels. Daarnaast is de finale van de NFL, beter bekend als de Superbowl, het best bekeken sport evenement van het jaar. Driehonderd miljoen mensen kijken naar die wedstrijd, terwijl de helft de regels niet eens heeft begrepen...
Als we met hockey verder willen richting professionaliteit, dan moet er meer hockey op televisie komen. Ik stel voor om de speelrondes in de hoofdklasse op zaterdag te houden. Hiermee kunnen we misschien richting twee of drie samenvattingen en botsen we niet met het voetbal op zondag.
Ik denk dat ik, en iedere andere tophockeyer, hoop dat er ooit een dag komt dat wij elk weekend voor 50.000 man spelen. Dat mensen heen en weer sms'en om te vragen hoeveel het bij HC Rotterdam staat, en dat mensen om 18:50 naar huis haasten omdat ze om zeven uur de samenvatting niet willen missen.
Het begint allemaal bij het imago van de sport. Het zou niet stoer genoeg zijn, het zou een meidensport zijn. Ik zou zeggen, kom eerst kijken en beoordeel dan zelf. Het is namelijk zonde dat er veel talent rond loopt in Nederland, en dat het er niet uitkomt omdat ze het simpelweg niet weten. Dit allemaal vanwege de reputatie van de sport. Ik weet zeker dat er ergens jongetjes rondlopen die dingen met een stick en bal kunnen die we nog nooit gezien hebben. Ik hoop dat het hockeyvolk zich uitbreid, en dat over tien jaar Heracles Almelo niet het enige stadion is met kunstgras!
Door Jeroen Hertzberger/Spits

Geen opmerkingen: