29 mei, 2008

Moerdijk op zoek naar NUG'ers (Kan het WSP daarbij helpen?)

NUG'ers?
De afkorting staat voor niet-uitkeringsgerechtigde werklozen. Wethouder Wil Vissers (GroenLinks, Sociale Zaken) wil dat abstracte beeld best vertalen in een levend wezen: "Echtpaar, kinderen de deur uit. Man heeft een baan en dus heeft het echtpaar een inkomen en geen recht op een uitkering. De vrouw wil wel weer gaan werken, maar weet niet goed hoe dat aan te pakken. Ze heeft ook weinig opleiding. Deze vrouw zoeken we."
Over het waarom van deze zoektocht zegt Vissers: "In het kader van de Wet Werk en Bijstand heeft de gemeente Moerdijk de plicht en de mogelijkheden om deze vrouw te helpen bij terugkeer naar de arbeidsmarkt. Met dezelfde middelen als waarmee we werklozen en bijstandsgerechtigden helpen. Met dat verschil dat we de bijstandsgerechtigden en werklozen wel kennen en de NUG'ers niet. Via de publiciteit willen we hen proberen te bereiken."
NUG'ers kunnen zich melden bij de balie van het gemeentehuis in Zevenbergen. Betrokken ambtenaar Hennie Stoop: "Dan gaan we kijken hoe we deze mannen en vrouwen kunnen helpen. Bij 'ons' Centrum voor Werk en Inkomen in Etten-Leur kunnen deze mensen worden getest op hun mogelijkheden en behoeften. We kunnen vervolgens een sollicitatietraining aanbieden of een opleiding via het ROC."
Vissers zegt dat het niet alleen een wettelijke plicht is die de gemeente Moerdijk op zoek doet gaan naar NUG'ers: "Er zit natuurlijk ook een emancipatiedoel in. Vergeet ook niet dat er groeiende krapte is op de arbeidsmarkt. Er zijn steeds meer vacatures in onze gemeente. Daarin kunnen NUG'ers een rol vervullen. Maar dan zullen we ze wel eerst moeten vinden." Kees den Exter

Geen opmerkingen: