20 mei, 2008

Intel waarschuwt voor groene zeepbel

Intel Capital, één van de grootste risicoinvesteerders ter wereld, waarschuwt dat de markt voor milieuvriendelijke technologie op het punt staat uit elkaar te spatten.
Investeringen in groene technologie hebben een dermate hoog niveau bereikt dat een zeepbel is ontstaan, waarschuwt bestuurder Arvind Sodhani van Intel Capital tegenover de Financial Times. Sodhani vergelijkt de groene bubble van bijvoorbeeld zonne-energie en afvalverwerking zelf met de internetzeepbel van 2001, waarbij voor honderden miljarden aan kapitaal is verspild.
"De grootste uitdaging voor durfinvesteerders is signaleren wanneer een bepaalde industrie hoger gewaardeerd wordt dan wat deze werkelijk waard is. Dit eindigt altijd in ellende en we hebben deze ontwikkeling gesignaleerd binnen de cleantech-industrie".

Kredietcrisis
Volgens Sodhani heeft de kredietcrisis de druk op deze sector weliswaar verlicht, maar nog niet voldoende om een eventuele crisis te voorkomen.
Onder clean technology vallen sectoren zoals alternatieve energiebronnen, schone opslag van energie en het beheer en hergebruik van afvalproducten. In totaal werd er vorig jaar voor 94 miljard dollar geïnvesteerd in de cleantech-industrie, een flinke toename ten opzichte van de 75 miljard in 2006.

Belang van investeren
Hoewel de topman van Intel Capital vreest voor een crisis in de clean-tech industrie, ziet hij nog wel het belang van de sector: "De manier waarop energie in de afgelopen decennia is gebruikt en geconsumeerd is ontzettend inefficiënt geweest. Dat is ook niet zo vreemd. We hebben jarenlang geleefd in een tijdperk van goedkope energie. Technologie zal ons nu te hulp moeten schieten om ons energieverbruik efficiënter te maken."
Intel Capital heeft sinds zijn oprichting in 1991 meer dan 6 miljard dollar geïnvesteerd in meer dan 1000 bedrijven, verspreid over 40 landen.
ps
Daarbij is Telamon nog niet eens Klein duimpje

Geen opmerkingen: