08 augustus, 2006

Leuk uit de oude doos.

Deze week vieren twee belangrijke uitvindingen hun verjaardag: de IBM personal computer en het wereldwijde web. Zonder beide vondsten zou u niet in staat zijn dit artikel te lezen.
Op 6 augustus 1991 postte een Britse wetenschapper zijn idee voor een soort interactief web van informatie in de groep alt.hypertext. Zoals het hoort, is dat berichtje nog terug te vinden.
Tim Berners-Lee, de onderzoeker in kwestie, had het systeem uitgeknobbeld om de her en der verspreide tekstdocumenten bij zijn werkgever, het Centre Européenne pour la Recherche Nucléaire (CERN) te kunnen terugvinden. "Als je interesse hebt in de broncode, mail me dan. Het is nog wel in sterke mate een prototype", waarschuwt Berners-Lee over zijn 'world wide web'.
Vijftien jaar later is www een begrip en een miljardenindustrie, waarin honderdduizenden mensen hun brood verdienen. Het web heeft traditionele diensten als usenet, ftp en irc overvleugeld. Ze bestaan allemaal nog, maar staan ten dienste van het web of dienen tegenwoordig vooral voor de distributie van bestanden.
Later deze week viert ook de personal computer zijn verjaardag: op 12 augustus 1981 onthulde IBM een alles-in-ééncomputer. Deze IBM PC combineerde een toetsenbord, monitor en een computerkast met een 4,77 MHz processor. De computer moest bij introductie 1565 dollar opbrengen. Naar de huidige maatstaven omgerekend zou hij bijna 2,5 keer zoveel kosten.
In de 25 jaar die volgden, werd de thuiscomputer van een schaars bezit tot een bijna alomtegenwoordig huishoudelijk apparaat. IBM verloor al snel na de introductie aan exclusiviteit, omdat de redelijk standaard en eenvoudig verkrijgbare onderdelen van IBM's oer-machine een keur aan 'IBM Compatibele' of 'kloon-computers' opleverden.
De ontwikkeling van besturingssystemen ging hand in hand met de ontwikkeling van de personal computer. Na het bij de IBM PC meegeleverde MS-DOS volgden Windows en OS/2. Windows werd succesvol met diverse varianten (3.1, NT, 95, 98, ME, 2000, XP en straks Vista). OS/2 heeft het uiteindelijk niet gered: IBM besloot in juli 2005 de ontwikkeling ervan te staken. Alternatieve besturingssystemen als Linux en OS X zijn populair, maar hebben op thuiscomputers een relatief beperkt bereik.
Het gemak waarmee u deze tekst leest, is een direct gevolg van deze visionaire vondsten uit het verleden. Een leuke, maar lastige opgave: probeer u zich eens voor te stellen hoe uw wereld er zou uitzien zonder computer en internet.

bron Lars Pasveer

Geen opmerkingen: