11 maart, 2008

Overheid negeert zzp'ers

De overheid houdt te weinig rekening met zzp'ers, vinden de zzp'ers zelf. Te vaak worden zij over één kam geschoren met het midden- en kleinbedrijf.
Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek van FNV Zelfstandigen. De resultaten van de enquête, die tot maandag loopt, worden op 20 maart aangeboden aan staatssecretaris De Jager, die de honeurs waarneemt voor zijn ambtsgenoot Heemskerk.
Volgens Marjan van Noort, directeur van FNV Zelfstandigen, zijn er tal van regels die geen rekening houden met de freelancer. Het afschaffen van de fiscale aftrek voor de werkruimte aan huis, het steeds opnieuw invullen van de VAR-verklaring en de verplichte inschrijving bij de Kamer van Koophandel zorgen voor veel ergernis.

Zelfstandig of niet?
Ook een veelgenoemd euvel is de zelfstandigenaftrek: "Veel zelfstandigen beginnen in deeltijd voor zichzelf. Ze komen echter pas in aanmerking voor zelfstandigenaftrek als ze boven de 1225 uur per jaar komen", zegt Van Noort. "Als je echter halverwege het jaar begint of twee dagen per week als zelfstandige werkt, kom je daar niet aan." Van Noort pleit voor een zelfstandigenaftrek naar rato, zodat iedereen die voor zichzelf is begonnen ervoor in aanmerking komt.Tot slot bestaat er veel onduidelijkheid over de regel wanneer je personeel bent en wanneer zelfstandige. "Bij een lange klus voor één opdrachtgever wordt door het UWV en de fiscus nog wel eens gesteld dat men geen zelfstandige is maar werknemer van het inhurende bedrijf, met alle gevolgen van dien."

Geen opmerkingen: