24 september, 2008

Oprichten bedrijf een koopje

Het notariaat wordt steeds spannender. Het krakende grind, de glanzende bolide, het statige kantoorpand in de binnenstad, de smaakvol gekafte aktes, de sigarenrook, champagne en bonbons zijn niet langer representatief voor de gehele sector.

Want op het bedrijventerrein aan de rand van de stad zit de prijsvechter in een loods of boven een garage. Met buiten een eenvoudig tweedehandsje en binnen een kaal kantoor, koffie in plastic bekertjes, ongekafte aktes. En de eierwekker op twintig minuten.

Sinds de introductie van marktwerking in de jaren negentig het eerbiedwaardige notariaat opschudde, bleef weinig meer bij het oude. Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) behoort inmiddels 10% van de negenhonderd notariskantoren tot de groep prijsvechters.

Naast burgers weten ook bedrijven de prijsvechters te vinden. In de ondernemingspraktijk van notarissen woedt een prijzenslag. Het internet leert dat de prijs van het oprichten van een bv uiteenloopt van euro 500 tot euro 1500. Naarmate de conjuncturele tegenwind heviger wordt, zullen meer entrepreneurs de prijsvechters op de bedrijventerreinen weten te vinden.
FD.nl/Bert Koopmans

Geen opmerkingen: